Sp vil ha plan for gjenåpning av lokalsykehus - får kritikk fra Ap

Sp mener det er på tide å tenke nytt om sykehusstruktur i Norge, men møtes med kritikk fra Arbeiderpartiet, som omtaler utspillet som «harskt valgflesk».

VALGBODEN: - Sp mener vi må ta debatten et steg videre. Jeg tror vi må starte debatten om å gjenåpne eller bygge nye lokalsykehus, sa parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet i Dagbladets valgbod onsdag. Vis mer

Senterpartiet vil gjenåpne lokalsykehus som er lagt ned, og mener man også må vurdere å bygge nye lokalsykehus.

Det ble klart da parlamentarisk leder Marit Arnstad møtte til debatt om fødetilbudet i Dagbladets valgbod onsdag.

Hun mener det er på tide å tenke nytt om sykehus i distrikts-Norge:

- Jeg har ikke lyst til å peke på enkeltvise sykehus som skal gjenåpnes, men mener at nå vi må erkjenne at avstandene er blitt for store, og vi bør samle oss og gå gjennom og få en plan for hvordan lokalsykehus skal gjenåpnes og også hvor det eventuelt skal bygges nytt, sier Arnstad.

Mener det presser seg fram

Hun mener det presser seg fram, fordi systemene som skal kompensere for lange reiseveier til sykehus ikke fungerer som de skal.

- Etter sommerens avisskriverier vet vi at følgetjenesten ikke fungerer. 77 kommuner har ikke følgetjeneste i dag, og ambulansetjenesten sentraliseres i alle regioner jeg har vært. De tingene til sammen gjør at vi nå må tenke annerledes, sier Arnstad til Dagbladet.

- Hvilken realisme er det i at Ap er med på dette?

- Jeg tror Ap også har utvikla seg de senere årene, at de ser denne problematikken, og jeg tror muligheten er større enn den har vært før til å få med Ap på en sånn tenkning, sier hun.

- Hvor viktig vil denne saken være for Sp?

- Dette kommer til å være en av de viktige sakene for oss, sammen med andre områder som handler om å snu sentralisering.

- Kan det bli et ultimativt krav fra Sp når dere skal sitte i regjering igjen sammen med Ap?

- Nesten alle tingene vi er opptatt av hva gjelder distriktspolitikk og desentralisering kommer vi til å ta med oss de neste årene og inn i et eventuelt regjeringssamarbeid. Dette har vi snakka om i lang tid, og vi kommer ikke til å slippe det, vi kommer til å videreutvikle og foredle det.

- Men hvor viktig er det å gjenåpne lokalsykehus, sammenlignet med alle de andre tingene dere også vil gjøre for å "snu sentralisering"?

- Denne saken er en del av det som handler om den totale beredskapen og tryggheten til folk, sammen med politi og brannberedskap. Det er det som er grunnlaget for tryggheten til folk. Da vet du litt hva som er viktigst også.

- Hvorfor tror du dette er noe dere kan faktisk kan få gjennomslag for?

- Fordi jeg ser at det er en utvikling i de andre partiene. De ser at det må gjøres mer enn det gjort, de ser det folkelige opprøret, og de ser den negative utviklingen som har vært, sier Arnstad.

Fnyser

Partiet hennes flyr høyt på målingene hennes for tida, og har på snittet av målingene nesten doblet oppslutning siden kommunevalget i 2015.

- VALGFLESK: Ingvild Kjerkol (Ap) mener det er valgflesk fra Sp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- VALGFLESK: Ingvild Kjerkol (Ap) mener det er valgflesk fra Sp. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Særlig i Nord-Norge ligger de an til å gjøre et brakvalg - på bekostning av blant annet Ap.

Aps helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol fnyser av utspillet til sambygdingen fra Senterpartiets stortingesgruppe.

- Dette er harskt valgflesk fra Marit Arnstad, sier Kjerkol til Dagbladet.

Svarer ikke

Hun vil ikke svare direkte på om Ap kan støtte gjenåpning av lokalsykehus, og viser til at Sp ikke sier hvilke det i så fall skal være snakk om.

- I denne valgkampen har Sp lovet sykehus på hvert eneste nes Vedum har besøkt, men han har ikke råd til det. I hele denne stortingsperioden har Senterpartiet hatt mindre til sykehusene i sine alternative budsjett enn Arbeiderpartiet. Hvor skal de ta pengene fra for å finansiere alle disse sykehusene? Å samle sykehustjenester når det gir bedre behandling og bedre overlevelse er faktisk fornuftig, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun sier de har mye å samarbeide med Senterpartiet om, og er kritisk til regjeringens politikk på området.

Samtidig understreker hun det er stor mangel på fagfolk i Helse-Norge, og kritiserer Sps sykehuspolitikk i Oslo.

- Senterpartiet vil nå bygge et helt nytt sykehus i Oslo, uten å slå sammen Gaustad og Ullevål, det vil legge beslag på enda flere fagfolk. Når Senterpartiet skal fylle Oslo med penger og fagfolk, hvordan skal det da være folk og penger nok til alle de andre sykehusene?, sier Kjerkol.