Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sp vil stoppe rituell omskjæring

Senterpartiets stortingsgruppe går inn for at rituell omskjæring av gutter blir forbudt.

VIL FORBY RITUELL OMSKJÆRING: Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge. Foto: Senterpartiet
VIL FORBY RITUELL OMSKJÆRING: Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge. Foto: Senterpartiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge, mener omskjæring av gutter er et overgrep og at det bør forbys.

- Jeg mener dette er en uskikk som vi ikke kan godta i et moderne og sivilisert samfunn. Vi ønsker jo å sette rettighetene til små barn i høysetet. Det har heldigvis blitt forbudt å omskjære jenter, nå er det på tide guttene får det samme rettsvernet, sier Klinge til Dagbladet.

Regjeringen har hatt ute på høring et forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig helsetilbud. Jenny Klinge mener dette blir å legitimere praksisen ytterligere, og er sterkt skeptisk.

- Dersom omskjæring skal være lovlig, er det selvsagt i alles interesse at inngrepet blir gjort mest mulig forsvarlig. Men alle operative inngrep innebærer en risiko, og å utsette små barn for risikoen for livsvarige skader, amputasjon eller døden i religionsfrihetens navn mener jeg er feil, sier hun.

Straffbart Hun presiserer at det er et klart skille mellom rituell og medisinsk begrunnet omskjæring.

- Medisinsk begrunnet omskjæring er selvsagt noe annet. Men rituell og religiøst begrunnet omskjæring handler faktisk om å holde fast nyfødte guttebarn og skjære bort deler av friske kjønnsorgan, med de konsekvensene dette kan ha for helsen og sexlivet til den enkelte for all fremtid, sier Klinge.

- Praksisen bør forbys, og det må selvsagt bli straffbart å utføre og å stå bak å få utført slike fysisk inngrep, sier hun.

Sterkt kritisk Professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk, er sterkt kritisk til omskjæring av spedbarn.

- Det representerer et irreversibelt inngrep mot guttebarn som ikke er i stand til å beskytte seg selv, og er i så måte et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier han til Dagbladet.

Han mener også at det er få, eller ingen helsegevinster ved å utføre et slikt inngrep.

- Litteraturen som påstår at omskjæring har positive helse-effekter er syltynn. Og dersom det skulle være medisinsk hold i dette, for eksempel  i forhold til kjønnssykdommer, ville man ikke trenge å omskjære spedbarn. Man kunne heller vente til de selv var i stand til å skjønne hva dette innebar, da sexuell debutalder kommer mye senere, mener han.

Intern diskusjon Politisk rådgiver og informasjonsansvarlig for Arbeiderpartiets helse- og omsorgsfraksjon, Jon Bakkerud, vil ikke ta stilling til forslaget enda.

- Dette er noe Arbeiderpartiet diskuterer internt og vi har ikke kommet til noen endelig avgjørelse, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling