Sp vil stoppe rituell omskjæring

Senterpartiets stortingsgruppe går inn for at rituell omskjæring av gutter blir forbudt.

VIL FORBY RITUELL OMSKJÆRING: Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge. Foto: Senterpartiet
VIL FORBY RITUELL OMSKJÆRING: Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge. Foto: SenterpartietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, Jenny Klinge, mener omskjæring av gutter er et overgrep og at det bør forbys.

- Jeg mener dette er en uskikk som vi ikke kan godta i et moderne og sivilisert samfunn. Vi ønsker jo å sette rettighetene til små barn i høysetet. Det har heldigvis blitt forbudt å omskjære jenter, nå er det på tide guttene får det samme rettsvernet, sier Klinge til Dagbladet.

Regjeringen har hatt ute på høring et forslag om å gjøre omskjæring av gutter til et offentlig helsetilbud. Jenny Klinge mener dette blir å legitimere praksisen ytterligere, og er sterkt skeptisk.

- Dersom omskjæring skal være lovlig, er det selvsagt i alles interesse at inngrepet blir gjort mest mulig forsvarlig. Men alle operative inngrep innebærer en risiko, og å utsette små barn for risikoen for livsvarige skader, amputasjon eller døden i religionsfrihetens navn mener jeg er feil, sier hun.

Straffbart Hun presiserer at det er et klart skille mellom rituell og medisinsk begrunnet omskjæring.

- Medisinsk begrunnet omskjæring er selvsagt noe annet. Men rituell og religiøst begrunnet omskjæring handler faktisk om å holde fast nyfødte guttebarn og skjære bort deler av friske kjønnsorgan, med de konsekvensene dette kan ha for helsen og sexlivet til den enkelte for all fremtid, sier Klinge.

- Praksisen bør forbys, og det må selvsagt bli straffbart å utføre og å stå bak å få utført slike fysisk inngrep, sier hun.

Sterkt kritisk Professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo, Jan Helge Solbakk, er sterkt kritisk til omskjæring av spedbarn.

- Det representerer et irreversibelt inngrep mot guttebarn som ikke er i stand til å beskytte seg selv, og er i så måte et brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier han til Dagbladet.

Han mener også at det er få, eller ingen helsegevinster ved å utføre et slikt inngrep.

- Litteraturen som påstår at omskjæring har positive helse-effekter er syltynn. Og dersom det skulle være medisinsk hold i dette, for eksempel  i forhold til kjønnssykdommer, ville man ikke trenge å omskjære spedbarn. Man kunne heller vente til de selv var i stand til å skjønne hva dette innebar, da sexuell debutalder kommer mye senere, mener han.

Intern diskusjon Politisk rådgiver og informasjonsansvarlig for Arbeiderpartiets helse- og omsorgsfraksjon, Jon Bakkerud, vil ikke ta stilling til forslaget enda.

- Dette er noe Arbeiderpartiet diskuterer internt og vi har ikke kommet til noen endelig avgjørelse, sier han.