Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SpaceX er skutt opp

Den historiske oppskytingen er gjennomført.

SE NÅ: SpaceX på vei til ISS Vis mer

Lørdag kveld går en historisk SpaceX-oppskyting av stabelen. For første gang på nesten ti år sender USA astronauter ut i verdensrommet.

Det er Elon Musks romfartsforetak SpaceX som sender to astronauter til den internasjonale romstasjonen. Det er romfartøyet Dragon 1 som testes.

Oppskytingen skulle i utgangspunktet finne sted i Cape Canaveral i Florida onsdag denne uka, men ble utsatt bare 16 minutter før oppskytingen på grunn av været.

Dermed ble oppskytingen flyttet til lørdag kveld, og klokka 21.22 norsk tid ble raketten skutt opp fra Kennedy Space Center.

HISTORISK: SpaceX tok av fra NASA i Florida 21.22 lørdag 30. mai. Video: NASA TV Vis mer

Det var applaus blant de oppmøtte på bakken da raketten ble skutt opp.

Nasa-sjef Jim Bridenstine sa rett etter oppskytingen at dette var noe de hadde ventet lenge på.

- Det er gått ni år siden sist, nå er det gjort. Vi har klart det, sa han nærmest gråtkvalt.

Også USAs president Donald Trump og visepresident Mike Pence er på plass i Florida for å følge oppskytingen.

- Det er utrolig, skriver presidenten på Twitter.

Mannen bak SpaceX, Elon Musk, har så langt ikke kommentert oppskytingen, men har retweetet hendelsen en rekke ganger på egen Twitter-profil. Han er også selv til stede i kontrollsenteret.

VERDENSROMMET: Det er de to amerikanske astronautene Bob Behnken og Doug Harsley som skal opp i verdensrommet. Foto: AFP.
VERDENSROMMET: Det er de to amerikanske astronautene Bob Behnken og Doug Harsley som skal opp i verdensrommet. Foto: AFP. Vis mer

Like før klokka kvart på ni skrev AFP at direktøren hadde gitt grønt lys for oppskytning, og tidligere i kveld gikk de to astronautene Bob Behnken og Doug Hurley om bord i romkapselen.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier det blir spennende å følge utviklingen av kommersiell romfart.

- Det blir utrolig spennende å følge med på den første private oppskytningen. Romvirksomheten utvikler seg i rakettfart, og SpaceX er et godt eksempel på hvordan sektoren har gått fra å være dominert av statlige aktører til å åpnes for det kommersielle markedet, sier Nybø til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!