MÅTTE AVBRYTE: Her står SpaceX-selskapets Falcon-rakett tidligere i dag, klar for oppskyting fra Cape Canaveral i Florida. Den ubemannede raketten bærer Dragon-kapselen, som er full av forsyninger til Den internasjonale romstasjonen ISS. Men rundt en time før det hele skulle starte, måtte selskapet avlyse oppskytingen.  Foto: NASA TV / AP / NTB Scanpix
MÅTTE AVBRYTE: Her står SpaceX-selskapets Falcon-rakett tidligere i dag, klar for oppskyting fra Cape Canaveral i Florida. Den ubemannede raketten bærer Dragon-kapselen, som er full av forsyninger til Den internasjonale romstasjonen ISS. Men rundt en time før det hele skulle starte, måtte selskapet avlyse oppskytingen. Foto: NASA TV / AP / NTB ScanpixVis mer

SpaceX måtte utsette risikabel og eksperimentell rakettferd

Oppdaget heliumlekkasje i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det private romfartselskapet SpaceX skulle i kveld skyte opp en helt spesiell rakett, men så seg nødt til å avlyse oppskytingen i siste liten.

Under en halv time før den eksperimentelle og risikable rakettferden skulle begynne meldte selskapet på sine hjemmesider at de hadde oppdaget en heliumlekkasje i det første trinnet i raketten Falcon9.

På sine nettsider skriver selskapet at feilen vil bli rettet opp til neste mulige oppskyting, som er fredag 18. april. Værforholdene denne dagen skal likevel ikke være optimale.

Liten sjanse for å lykkes Testen som skulle utføres i dag var både ambisiøs, potensielt revolusjonerende og svært risikabel. Selv selskapet som skulle skyte opp raketten fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, anslo på forhånd at det var bare var mellom 30 og 40 prosent sjanse for å lykkes.

Hovedmålet er kjent, kjært og ikke noe nytt: Å bruke «lasteromskipet» Dragon for å sende ferske forsyninger til Den internasjonale romstasjonen ISS. Dette har SpaceX gjort to ganger før, som ledd i en milliardavtale med romferjeløse NASA.

Den store spenningen er nå knyttet til det meget eksperimentelle andreoppdraget, som skjer kort tid etter at Dragon-fartøyet er koblet fra bæreraketten og på god vei mot ISS.

Skulle lande på vann I stedet for å dumpe det første trinnet fra Falcon 9-raketten mer eller mindre tilfeldig i havet, skal den forsøke å orientere seg, bremse hastigheten ved hjelp av motorkraft og «lande» kontrollert med fire bein på Atlanterhavet. De er over sju meter lange og foldes ut under nedstigningen.

Siden vann er vann og ikke land, kommer rakettrinnet åpenbart ikke til å bli stående støtt. Håpet er at de på sikt greier å gjennomføre en tilsvarende landing på fast grunn.

Teknologien er helt på prøvestadiet og mye kan gå galt. Selskapet understreker at dette ikke har noe med hovedoppdraget - å bringe last til ISS - å gjøre.

- Dette er fullstendig eksperimentelt. Selv om det er små sjanser for suksess, representerer det en spennende innsats mot byggingen av en gjenbrukbar rakett, skriver SpaceX på sine hjemmesider.

Romfartrevolusjon Uansett utfall var målet at testen skulle gi verdifulle data, målinger og kunnskap om utviklingen av gjenbrukbare oppskytingssystemer, et av de neste store stegene innen den stadig mer privatiserte industrien.

En trygg og allsidig rakett som kan brukes gang etter gang vil kutte kostnadene dramatisk, og dermed åpne verdensrommet for flere. SpaceX, med Tesla- og Paypal-gründer Elon Musk i spissen, har blant annet utført flere tester med Grasshopper-raketten som kan ta av og lande vertikalt.

- Dersom vi greier å få til teknologien - og vi prøver veldig hardt - ser vi oppskytinger i prislandskapet mellom fem og sju millioner dollar. Det vil endre ting dramatisk, sa SpaceX-sjef Grynne Shotwell under en satellittkonferanse i Singapore i 2013.

Til sammenlikning kostet en gjennomsnittlig romferjeoppskyting 450 millioner dollar, vel 2,7 milliarder norske kroner, ifølge NASA.