SpaceX-Musk: Historisk raketteksperiment var vellykket

Samtidig saksøker han det amerikanske forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På forhånd ga de eksperimentet små sjanser for å lykkes. Nå bekrefter SpaceX at de greide å myklande en rakett i Atlanterhavet på historisk vis, etter oppskyting til Den internasjonale romstasjonen ISS sist fredag.

- All data viser at raketten var ved god helse etterpå, sier SpaceX- og Tesla-gründer Elon Musk under en pressekonferanse fredag kveld.

• Les også: Filmet «Dragen» over Paris

De har ikke greid å berge raketten opp av vannet. Det var kraftig uvær i området ved landingstidspunket, og den ble trolig ødelagt av store bølger, sier Musk. Alt de så langt har funnet er noen deler, men selskapet håper at de greier å hente hele trinnet ved neste forsøk.

- Vi skal skaffe mye større båter neste gang, sier Musk.

- Evolusjonært Forsøket er ett skritt mot utviklingen av gjenbrukbare rakettsystemer, som i tur vil gjøre kronisk dyre romfartsoppdrag mye billigere. I dag pleier de første trinnene på bæreraketter å dumpes mer eller mindre ukontrollert i havet.

- Det SpaceX har gjort så langt er evolusjonært, ikke revolusjonært. Når vi greier å bringe tilbake trinnet er det en sjanse for revolusjonært, sier Musk.

Det første trinnet på Falcon 9-raketten, som sendte «Dragon»-modulen fra Florida til ISS med forsyninger og utstyr, var utstyrt med fire lange bein. Etter separering fyrte trinnet opp motorene og bremset fallet. Etter hvert som den nærmet seg vannet, ble beina felt ut.

I videoen til høyre kan du se den første testen av Falcon 9 Reuseable (F9R), utført i New Mexico for en tid tilbake.

Saksøker forsvaret På sikt skal landingen finne sted på land, ikke vann, noe som gjør at raketten kan brukes om igjen allerede dagen etter, sier Musk. Om og når et slikt system blir ferdigutviklet, kan kostnaden på turer til rommet kuttes til en håndfull millioner dollar.

Musk annonserte også at de saksøker det amerikanske forsvaret. Ifølge dagens lovgivning kan ikke private romfartsselskaper som SpaceX sende  opp militære satellitter og nyttelast knyttet til nasjonens sikkerhet. Nå vil de at det skal ut på anbud.

- Vi sier ikke at vi skal ha disse oppskytingene. Vi sier at det må være en konkurranse om dem, sier Musk.

I dag er det United Launch Alliance (ULA) som tar seg av slike myndighetsoppdrag. Med dem koster hver kilo til lav omløpsbane nesten 19 000 dollar, ifølge arstechnica.com. Til sammenlikning er prislappen litt over 4000 dollar med SpaceX' Falcon 9-rakett.

- Jeg skjønner ikke hvorfor oppskytingene deres er så utrolig dyre, sier Musk ifølge arstechnica.com, og påpeker at hovedmotoren i Atlas V-raketten - som ULA bruker - er russiskprodusert.

- Det virker som feil tidspunkt å sende hundrevis av millioner dollar til Kreml, sier han ifølge Fox News.

GÅR TIL SAK: Elon Musk holdt en pressekonferanse i Washington D.C. fredag kveld, hvor han bl.a. varslet søksmålet mot det amerikanske forsvare. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
GÅR TIL SAK: Elon Musk holdt en pressekonferanse i Washington D.C. fredag kveld, hvor han bl.a. varslet søksmålet mot det amerikanske forsvare. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP Vis mer