Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SpaceX-rakett med norske verktøy skutt opp

Norsk forsker er spent.

OPPSKYTING: SpaceX-raketten ble skutt opp mandag kveld norsk tid. Foto: John Raoux / AP / NTB scanpix
OPPSKYTING: SpaceX-raketten ble skutt opp mandag kveld norsk tid. Foto: John Raoux / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SpaceX sendte mandag kveld opp sin tiende vellykkede rakett i verdensrommet, CRS-14. Med seg har den et norskbygget måleapparat for gammastråler.

Raketten ble skutt opp 22.30 norsk tid fra Kennedy Space Center i Florida, og skal frakte utstyr til Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Det dreier seg om alt fra mat til prøveprosjekter og verktøy, inkludert et målesystem som kan måle gammaglimt fra tordenvær, utviklet ved Universitetet i Bergen.

Ifølge NRK er måleren på størrelse med en vaskemaskin og har tatt rundt ti år å utvikle og bygge.

- Vi sendte den fra oss for snart ett år siden, for videre integrering, pakking og testing. Det store spennende øyeblikket blir når vi skal se om alt har overlevd oppskytingen, og det virker sånn som det gjorde før vi sendte det fra oss, sier Nikolai Østgaard, professor ved Universitet i Bergen og leder Birkelandsenteret for romforskning (BCSS), til kanalen.

Dette er andre gang selskapet skyter opp en gjenbrukt rakett.

KRASJLANDET: «Mad» Mike Huges, en forsker som mener jorda er flat, krasjlandet sin hjemmelagede rakett. Han kom over 500 meter opp i lufta. Video: Noize TV Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!