SpaceX skal levere høyhastighetsnett til hele verden via små satellitter

Sender opp testsatellitter onsdag.

NYE PLANER: Her er en Elon Musks Tesla i verdensrommet. Nå har SpaceX nye planer: Skaffe internett til verdens befolkning på en enklere måte. Foto: Reuters / NTB scanpix
NYE PLANER: Her er en Elon Musks Tesla i verdensrommet. Nå har SpaceX nye planer: Skaffe internett til verdens befolkning på en enklere måte. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SpaceX har de siste to ukene vært et mye omtalt navn i internasjonale medier. For bare to uker siden de skjøt opp verdens kraftigste romrakett i drift i starten av februar, Falcon Heavy.

Nå har Tesla-gründeren Elon Musks romfartsforetak nye planer.

En ny rakett skal skytes opp i verdensrommet fra militærbasen Vadenberg i California i USA førstkommende onsdag klokka 06.17 lokal tid. Om bord skal det være to satellitter som skal teste ut internetteknologien til SpaceX, skriver CNN.

FØRSTE GANG: Elon Musk og SpaceX-teamet jublet hemningsløst 21 desember 2015. For første gang landet en bærerakett vertikalt på bakken. Nå skal bærerakettene brukes om igjen. Video: Fra Tv-programmet "Mars" / National Geographic Vis mer

Internett til folket

Planen til SpaceX er å teste ut en ny internetteknologi fra tusenvis av små satellitter som skal gå i bane rundt jorda. Blir planen virkelig, vil det føre til at langt flere i dag vil få tilgang på internett.

Planen til firmaet er å «levere bredbåndstjenester direkte til folk hvor som helst i USA eller rundt om i verden» med en av verdens raskeste internettforbindelser.

GRÜNDER: Elon Musk. Foto: NTB scanpix
GRÜNDER: Elon Musk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det finnes fire milliarder internettbrukere i verden. Det betyr at det fortsatt er over tre milliarder som er uten, ifølge tall fra Internett World Stats. CNN skriver at teknologiselskaper har jobbet med å finne en bedre måte å levere internett til verdens befolkning på.

Kan dra inn milliarder

Går planen i boks, vil selskapet dra inn flere milliarder kroner hvert år på å levere internett. Wall Street Journal skrev i fjor at selskapet kan få opp mot 40 millioner abonnenter og få en omsetning på over 30 milliarder dollar innen 2025, dersom planen går i boks.

Når raketten skal skytes opp onsdag, er det ikke bare Musk sine satellitter som skal skytes opp. Hovedformålet med oppskytningen er å sende opp satellitten PAZ for den spanske regjeringen. PAZ skal ligge i bane rundt jorda i fem og et halvt år og skal gå rundt jorda 15 ganger om dagen.

SPACEX: Tirsdag 6. februar ble SpaceX sin rakett Falcon Heavy skutt opp for første gang. På toppen av raketten befant dessuten Elon Musks Tesla Roadster seg. Raketten er 70 meter lang og utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. Men før den tid skal raketten testes, og tirsdagens oppskyting var starten på dette. Video: CNN Vis mer

Bil i rommet

SpaceX er et amerikansk romfartsforetak som er grunnlagt av Tesla-gründeren Elon Musk. Falcon Heavy-raketten som ble sendt opp i starten av februar, er utviklet med tanke på å frakte mennesker til månen og Mars. I lasterommet på raketten står en Tesla Roadster fra 2008, en av Musks private biler. I førersetet sitter en dukke ved navn Starman, iført hvit romdrakt, mens David Bowies «Space Oddity» er en av låtene på bilens spilleliste.

Bilen skal leve rundt i rommet i flere milliarder år, har Musk sagt. Det tviler imidlertid forskere på.

Falcon Heavy er den kraftigste raketten som er bygget siden Apollo-programmet ble avsluttet på 70-tallet.