Expo 2017 i Kasakhstan

Spådde 5 millioner gjester til «dødsstjerna». Så gjorde diktatoren full retrett

Kasakhstan lagde en «framtidsby». Den blir neppe like populær som arrangørene hadde sett for seg.

VERDENSLEDERE PÅ BESØK: Statsledere som Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin har tatt turen innom Astana og Expo 2017. Det generelle besøket er ikke like imponerende. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail METZEL/NTB Scanpix
VERDENSLEDERE PÅ BESØK: Statsledere som Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin har tatt turen innom Astana og Expo 2017. Det generelle besøket er ikke like imponerende. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail METZEL/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Expo 2017 var et prestisjeprosjekt for den så godt som eneveldige presidenten Nursultan Nazarbajev.

Med fanen «Energy of the Future» som lokkemiddel, skulle arrangementet trekke 5 millioner besøkende til Kasakhstans hovedstad Astana.

Det blir det ikke noe av, ifølge Foreign Policy.

Dyrt arrangement

Nettstedet skriver at Nazarbajev-regimet har dempet forventningene gradvis.

Først til tre millioner, så til to, og da åpningsdagen den 10. juni sto for tur, kom snaut 10 000 gjester innom. Ikke et lite tall for et arrangement som varer helt til september 2017, men neppe det Nazarbajev hadde håpet på.

I hvertfall ikke til et arrangement som anslås å koste en sum tilsvarende mellom 25 og 42 milliarder kroner. Som et resultat sitter landet igjen med en liten framtidsby som, ifølge arrangørene, er selvforsynt med fornybar strøm.

Del av filmen som skal vises under verdensutstillingen expo 2012. Vis mer

- «Dødsstjerne»

Framtidsbyen har en rekke monumenter, deriblant en svindyr kule av et konferansesenter som allerede har pådratt seg et lite smigrende kallenavn.

- Det er to gode måter å irritere kasakhstanere på. Den ene er å nevne «Borat», den andre er å kalle kulen for en «dødsstjerne», sier et av Expo-delegatene til Foreign Policy.

Tradisjonsrikt arrangement

Nettstedet beskriver også synkende interesse for det tradisjonsrike Expo-arrangementet, og trekker fram en rekke historiske utgaver.

Tilbake i 1851 sto det britiske imperiets stolthet på spill. 48 år etter imponerte et splitter nytt Eiffeltårn hele verden, og i 1939 kunne New York vise fram visjoner om biler drevet på kjernekraft og mekaniske tjenere.

Nedgangstider

Så kom 80-tallet og nedgangstidene.

Flyreiser ble vanligere, og ny teknologi spredde seg stadig raskere, noe som gjorde Expo-arrangementets nyvinninger mindre lovende.

Samtidig oppviste Kasakhstan og Nazarbajev stor interesse for det.

- Kasakhstan har vunnet dette retten til å arrangere Expo 2017. Vi har slått en sterk konkurrent i form av den belgiske byen Liege, som fra før av hadde erfaring fra å være vertskap for et internasjonalt forum, skrev Nursultan Nazarbajev i en pressemelding tilbake i desember 2012 .

- Dette er en stor suksess for vårt land, la presidenten til.

Klimaskryt fra Kina

Siden den gang har presidenten måtte tåle kritikk for de store summene brukt på arrangementet. 42 milliarder er ikke lite for et land med en anslått gjennomsnittslønn tilsvarende bare 29 000 kroner.

Likevel får Kasakhstan også skryt.

Dette for å fronte fornybar energi på et tidspunkt der USA og Donald Trump nylig vraket Paris-avtalen, mens Kina har omfavnet den.

- Våre to land er ikke bare gode venner, men viktige strategiske partnere, sa sistnevnte lands president, Xi Jinping, i løpet av sitt besøk til det øst-europeiske landet, ifølge Shanghai Post.