Expo 2017 i Kasakhstan

Spådde 5 millioner gjester til «dødsstjerna». Så gjorde diktatoren full retrett

Kasakhstan lagde en «framtidsby». Den blir neppe like populær som arrangørene hadde sett for seg.

VERDENSLEDERE PÅ BESØK: Statsledere som Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin har tatt turen innom Astana og Expo 2017. Det generelle besøket er ikke like imponerende. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail METZEL/NTB Scanpix
VERDENSLEDERE PÅ BESØK: Statsledere som Kinas Xi Jinping og Russlands Vladimir Putin har tatt turen innom Astana og Expo 2017. Det generelle besøket er ikke like imponerende. Foto: AFP PHOTO / SPUTNIK / Mikhail METZEL/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Expo 2017 var et prestisjeprosjekt for den så godt som eneveldige presidenten Nursultan Nazarbajev.

Med fanen «Energy of the Future» som lokkemiddel, skulle arrangementet trekke 5 millioner besøkende til Kasakhstans hovedstad Astana.

Det blir det ikke noe av, ifølge Foreign Policy.

Dyrt arrangement

Nettstedet skriver at Nazarbajev-regimet har dempet forventningene gradvis.

Først til tre millioner, så til to, og da åpningsdagen den 10. juni sto for tur, kom snaut 10 000 gjester innom. Ikke et lite tall for et arrangement som varer helt til september 2017, men neppe det Nazarbajev hadde håpet på.

I hvertfall ikke til et arrangement som anslås å koste en sum tilsvarende mellom 25 og 42 milliarder kroner. Som et resultat sitter landet igjen med en liten framtidsby som, ifølge arrangørene, er selvforsynt med fornybar strøm.

- «Dødsstjerne»

Framtidsbyen har en rekke monumenter, deriblant en svindyr kule av et konferansesenter som allerede har pådratt seg et lite smigrende kallenavn.

- Det er to gode måter å irritere kasakhstanere på. Den ene er å nevne «Borat», den andre er å kalle kulen for en «dødsstjerne», sier et av Expo-delegatene til Foreign Policy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer