Spådde apekopp-utbrudd

Tilbake i 2021 møttes forskere for å spille ut et fiktivt utbrudd av apekoppvirus. Datoen de satte for utbruddet vekker nå oppsikt.

VIRUS: Apekopper er et virus som først og fremst smitter mellom gnagere. Foto: CDC / AP / NTB
VIRUS: Apekopper er et virus som først og fremst smitter mellom gnagere. Foto: CDC / AP / NTB Vis mer
Publisert

En simulering som var ment å forberede eksperter på hvordan man skal håndtere et potensielt utbrudd av apekoppvirus får folk til å reagere.

I simuleringen fra 2021 ble nemlig det fiktive utbruddet satt til 15. mai 2022. Denne datoen skulle vise seg å tilfeldigvis havne på samme uke som det virkelige internasjonale utbruddet av apekoppvirus ble kjent, et år seinere.

Det kommer fram i en artikkel i den amerikanske avisa New York Post.

- Tilfeldighet

The Nuclear Threat Initiative (NTI) ble oppmerksom på den merkelige tilfeldigheten tirsdag.

- Det faktum at flere land for tiden opplever et utbrudd av apekopper er en ren tilfeldighet, skriver de i en pressemelding og legger til:

- Vi har ingen grunn til å tro at det nåværende utbruddet involverer et konstruert patogen. Vi tror heller ikke at det nåværende utbruddet har potensial til å spre seg like raskt som det fiktive, konstruerte patogenet i vårt scenario, eller å forårsake en så høy dødsrate.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Øvelse

The Nuclear Threat Initiative er en uavhengig organisasjon grunnlagt av den amerikanske mediemogulen Ted Turner og den tidligere demokratiske senatoren Sam Nunn.

I 2021 samlet de et panel med 19 eksperter for å forberede og spille ut et svar på et fiktivt bioterrorangrep.

Det fiktive scenarioet handlet om den hemmelige utgivelsen av et laboratorieforsterket apekoppevirus som til slutt drepte 271 millioner mennesker i en verdensomspennende 19-måneders pandemi.

Simuleringens imaginære lanseringsdato var 15. mai 2022 – samme uke som markerer den virkelige starten på det internasjonale utbruddet av virussykdommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer