Spådde bråket

Stortinget trodde på regjeringens forsikringer, men én mann tvilte: SVs Inge Myrvoll fryktet nettopp det som nå har skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Stortinget behandlet sammenslåingen av Telenor og Telia tidligere i år, var det én mann som advarte mot nettopp det som nå har skjedd.

I merknadene fra samferdselskomiteens behandling skriver SVs Inge Myrvoll at avtalen mellom Telia og Telenor ikke avklarer hvor lokaliseringene vil bli.

Han påviser at stortingsflertallet som satser betydelige midler på IT-Fornebu, risikerer at Norge gir fra seg kompetanse der «Telenor i dag er i internasjonal eliteklasse som på satellitteknologi, Internett, mobiltelefoni».

- Alvorlig

I dag kan stortingspolitikeren fra SV konstatere at han er i ferd med å få rett. Han mener situasjonen er alvorlig.

- Poenget er at avtalen forutsetter at forretningsmessige forhold skal ligge til grunn for lokaliseringer. På denne bakgrunn mente jeg at slike lokaliseringskonflikter ville komme opp. Nå er situasjonen meget alvorlig både for Telia og Telenor. Begge selskapene mister tillit i markedet, og de har havnet i en slags dødens posisjon, sier Myrvoll til Dagbladet.

Stridens kjerne

Her er SV-politikeren inne på et svært viktig punkt. For det er nettopp de forretningsmessige forholdene som svenskene trekker fram som forklaring på plasseringen av mobil-enheten i Sverige og ikke på Fornebu.

Kilder rundt den svenske regjeringen sier til Dagbladet at de norske politikernes reaksjoner tyder på at Norge vil legge politiske føringer på styringen av det sammenslåtte selskapet, ikke forretningsmessige, slik forutsetningen hele tida har vært.

Og de fleste husker vel den svenske næringsministeren Björn Rosengrens uttalelser om Norge, som den siste sovjetstat, at vi legger politikk i alt.