Spådde Venstres framgang

Valgforsker Frank Aarebrot ikke i tvil om at Venstre blir stort på tinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og han er helt sikker på at partiet kommer over sperregrensa i natt - sannsynligvis med god margin.

 I forrige stortingsvalg havnet Venstre under sperregrensa med et nødskrik, på 3,9 prosent. De siste meningsmålingene i år viser en enorm fremgang for partiet. MMIs siste meningsmåling for Dagbladet og NRK viser en oppslutning på 6,1 prosent for Venstre, noe som vil gi ti mandater på Stortinger, mot dagens to.

- Denne valgkampen har hatt en klar dramaturgi. Jeg har spådd dette i to måneder, og er ikke i tvil om at vi vil oppleve et mye større Venstre i morgen. Dette vil bety en helt klar styrking av sentrum.

- I år ser vi en økt tendens til at folk stemmer på regjering mer enn på parti, og Venstres framgang er et helt klart tegn på det, sier Frank Aarebrot.

Ufattelig spennende

Han er forberedt på det mest spennende stortingsvalget på mange år i kveld.

- Vanligvis sier vi at vi ikke vil tippe fordi det kan påvirke valgresultatet. I år er det faktisk ikke mulig å tippe. Det er det som gjør det så ufattelig spennende. Jeg tror aldri det har vært så jevnt i år, sier Aarebrot til Dagbladet.no.

Dersom valgresultatet viser et borgerlig flertall som sikrer den sittende regjering vil Venstre for første gang få en reell mulighet til å vise muskler.

- Et sterkt Venstre vil styrke sentrum. Hvor mye makt de vil få kommer an på hvor tøffe de er i forhandlinger.

- Med et venstre over sperregrensa vil regjeringen plutselig være avhengig av venstres stemmer. I dag er de ikke det, sier Aarebrot.

Det kan bety klare endringer i dagens regjering.

- De siste årene har Sponheim gjort venstre mer til et Høyre-light, og meningsmålingene viser også at flesteparten av Venstres nye velgere er Høyre-folk. Men de tar også velgere fra Krf, sier Aarebrot.

SV kan øke igjen

Mens Venstre har en markant oppgang på de fleste meningsmålingene, synker tallene for SV.

- Jeg er svært spent på utfallet for SV. Jeg tror vi kan komme til å se at SV får høyere oppslutning enn det vi har sett på meningsmålingene. De har pålitelige velgere. De aller siste målingene kan tyde på at nedgangen har stoppet, sier Aarebrot.

Han tror velgerne i stor grad lar seg påvirke av meningsmålingene.

- I starten så vi at de borgerlige velgerne lot seg mobilisere av meningsmålingene som viste et rødgrønt flertall. I dag kan det slå begge veier siden det er så likt, mener Aarebrot.

Som tror det spennende valget vil føre til ekstra stor valgdeltakelse.

Uforutsigbart Frp

Valgforskeren tror Frp kan komme til å oppleve det motsatte - nemlig mindre oppslutning enn de positive meningsmålingene tyder på.

- Det kan skje spennende ting med Frp, som er svært sårbare overfor store forandringer. De som stemmer på Frp stemmer på parti mer enn på regjering - dersom folk velger å stemme på regjering så mister Frp stemmer, sier Aarebrot.

Han mener det uansett valgutfall blir spennende hva Carl I. Hagen velger å gjøre.

- Hagen er helt uforutsigbar. Og han har felt borgerlige regjeringer tidligere, sier Aarebrot.

Han mener Venstres framgang er et klart tegn på at nordmenn velger å stemme mer taktisk - og på regjering.

Aarebrot har heller ikke tro på et tredje alternativ, med Erna Solberg som statsminister.

- Det tviler jeg på kan bli reelt. Da må Høyre bli større enn de tre sentrumspartiene til sammen, og det er det ingenting som tyder på, sier Aarebrot.

Kysten på vippen?

Dersom Kystpartiet havner på vippen vil de kunne få uventet makt. Men det vil vi først få vite når alle stemmer er talt opp.

- Det som er spennende med Kystpartiet er at det vil være umulig å lese noe ut av valgdagsmålingene, som viser et nasjonalt gjennomsnitt. Her er det nemlig ikke et spørsmål om prosent, men hvor konsentrert støtte partiet får, deres mulighet til å få inn en eller to representanter er i Troms og Nordland. Dette kan vi ikke lese ut av målinger, sier valgforskeren.

Med et så tett løp inntil det siste kan floskelen om at hver stemme teller bli sannere enn noensinne. Nettopp derfor håper Aarebrot på høy valgdeltakelse.

- Dersom du ikke vet hva du skal stemme er den eneste måten å sikre at de du liker minst ikke får makt å stemme på et av de andre partiene.

SPENT: Valgforsker Frank Aarebrot mener årets valg blir det mest spennende på mange år, og mener det er umulig å spå hva som blir utfallet.
JOKER: Venstre og Lars Sponheim kan få en viktig rolle både under og etter valget. Her avgir han sin egen Venstre-stemme hjemme i Ulvik i Hardanger i formiddag.
KAN ØKE: Aarebrot mener SV og Kristin Halvorsen kan få flere stemmer enn de siste meningsmålingene tyder på.