Spåkone: - Så dødskortet og nytt bosted for «Gry»

Tre dager før Gry Hosein forsvant, ringte «Gry» til en spåkone i Drammen. -Da kom dødskortet opp, sa spådamen som vitnet i drapssaken mot Gamal Hosein mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire ganger i løpet av det siste halve året før Gry Hosein forsvant, ringte «en dame som het Gry» til spåkone Eva Nyberg i Drammen. Mandag møtte Nyberg som aktoratets vitne i Skien og Porsgrunn tingrett.

- Dette var en ny opplevelse. Jeg har aldri hatt spådamer som vitner i noen sak tidligere, sa sorenskriver Jahn Mydland til NTB etter at Nybergs forklaring.

Ringt for 2.000

Til en pris av 28,50 kroner minuttet ringte «Gry» et 829-nummer på teletorget. Samtalene varte normalt i 20 minutter, noe som betyr at «Gry» har ringt spåtelefoner for drøyt 2.000 kroner fra 28. juli 2000 til 10. januar i fjor.

I retten beskrev Nyberg seg som rådgiver, men hun godtar at andre kaller henne spådame. Nyberg fortalte at hun ser nåtid og nær fremtid ved å tolke tarotkort, etter at den som ringer oppgir fornavn og stjernetegn eller fødselsdag.

Skienselva

Innringeren presenterte seg aldri som noe annet enn «Gry». Men i den siste samtalen fikk spåkona opp et kort som tilsa et nytt bosted i nær fremtid. Hun beskrev stedet som «en grønn ås bak og åpent terreng eller vann i forkant».

- Ja, jeg har Skienselva rett foran meg, svarte «Gry».

Innringeren skal også ha svart bekreftende da Nyberg fikk opp kort som indikerte at hun var involvert i et trekantdrama med to andre menn.

Dødskortet

Tre dager før Gry Hosein ble borte, kom dødskortet fram blant tarotkortene.

- Men vi snakker ikke om død og sykdom. Dødskortet tolkes derfor positivt i den forstand at den som får kortet står overfor en stor forandring i livet sitt. Det var ikke noe som indikerte at jeg skulle advare henne, sa Nyberg.

- Jeg er ikke synsk. Men jeg er spesiell, sier Nyberg til NTB. I det sivile er hun sekretær i et vikarbyrå. Spåtelefoner tar hun på fritida.

- Du er kreps

Spåkona fra Drammen triumferte fra vitneboksen med å fastslå at Hoseins forsvarer har stjernetegnet kreps, noe John Christian Elden lattermildt ga henne rett i. At Elden for få dager siden var omtalt med fødselsdato i Dagbladet var et poeng forsvareren sparte til pressen etter at rettsmøtet var over.

Replikkvekslingen kom etter at Elden i retten påpekte at både «Gry» og en mann som kan tolkes som Gamal Hoseins nevø i Israel, begge er notert med feil stjernetegn på spåkonas lister i forhold til det tegnet de faktisk er født i.

Elden poengterte også at «Gry» - ifølge Nyberg - skal ha svart bekreftende da spåkona i august «så» at Gry og mannen var selvstendig næringsdrivende. På det tidspunkt var Gry hjemmeværende, mens Gamal Hosein var arbeidssøkende og på leting etter et gatekjøkken han kunne overta. Nevøen gikk på skole.

Uten nummer

John Christian Elden sier til NTB at noe 829-nummer ikke fremkommer på telefonutskriftene som aktoratet har lagt fram for forsvaret.

Aktor, statsadvokat Kjetil Omholt, vil ikke svare på om noen 829-nummer fremkommer på utskriftene.

- Vi får se senere under bevisframleggelsen, sier han.

Spurte ikke

Det var tidvis latter og humring under Nybergs forklaring. Dagens replikk sto rettens formann, sorenskriver Jahn Mydland for. Da spåkona fra Drammen var ferdig og Mydland skulle heve retten, glapp det ut av ham:

- Det var da merkelig at ingen av partene spurte hvordan denne saken ender.

(NTB-Jon Even Andersen)