Spam fra Onkel Sam

Hver gang spamflommen kommer, opplever irakerne et «service-brudd» på Internett. Den elektroniske og psykologiske krigføringa er i full gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske forsvaret har begynt å bruke spam - eller masseutsending av «søppel-epost» - som et våpen i den psykologiske krigføringa mot Irak, melder Wired.com og flere andre medier. Der det før ble brukt flygeblader for å skremme og påvirke motstandernes soldater og befolkning, brukes det nå epost.

- Dette er første gang det er bekreftet at USA benytter epost i en slik offensiv informasjonsoperasjon, sier William Knowles, analytiker i etteretnings- og sikkerhetsselskapet C41.org til Wired. Han antar imidlertid at det også er brukt før i land med tilstrekkelig teknologisk infrastruktur.

I løpet av de siste månedene skal det amerikanske forsvaret jevnlig ha sendt mengder av epost til irakiske militære, hvor de oppfordrer dem til å beskytte sine familier ved å hjelpe FNs våpeninspektører og å vende seg mot Saddam Hussein.

Det brukes åpenbart både pisk og gulrot i epostmeldingene, som er skrevet på arabisk og har emneoverskriften «Important Information».

Først lokkes det: «Hvis du gir informasjon om masseødeleggelsesvåpen eller foretar deg noe for å hindre bruken av slike, vil vi gjøre alt som er nødvendig for å beskytte deg og din familie». Deretter advares det om at «å ikke gjøre dette vil medføre alvorlige personlige konsekvenser», skriver den arabiske nettavisa albawaba.com.

«Service-brudd»

Amerikanske myndigheter vil ikke kommentere saken. Men ifølge irakiske kilder i USA og i Irak følges epostflommen alltid av et «service-brudd» hos den irakiske Internettleverandøren, det statlige uruklink.net.

I løpet av dette servicebruddet foregår det en hektisk gjennomgang og sletteaktivitet i de irakiske epostkontoene, før folk igjen får slippe til i innboksene sine.

Eposttjenestene hos den irakiske internettleverandøren er ikke tilgjengelig for hvem som helst. Det er hovedsakelig statsansatte i høyere stillinger, forskere og intellektuelle som har tilgang til epostkontoer hos den sterkt sensurerte nettjenesten.

Ifølge eksilirakere er det imidlertid ikke veldig vanskelig å skaffe seg internettilgang i Irak, hvis man har en telefonlinje og penger. Vanlige irakere kan også bruke Internett via tre statlige internettkafeer.

Og selv om det er i strid med FN-sanksjonene, er det mange irakere som har gratis epostkonto hos Yahoo og Hotmail - deriblant Saddam Husseins sønn, Uday Saddam Hussein, skriver Wired.

Stadig verre

Irak ga sine innbyggere Internett-tilgang for tre år siden, selv om myndighetene og irakiske media i forkant fordømte den amerikanske oppfinnelsen og mente den var sivilasjonens undergang. Det ble blant annet hevdet at USA bruker Internett for å kunne dominere verden, ved spre sin ondskap til alle verdens hjem.

Flere irakiske kilder frykter nå at irakiske privatpersoners internettilgang snart vil forsvinne fullstendig. Det er allerede lagt inn filtre, både tekniske og menneskelige, som sletter nesten all epost sendt til Irak fra USA. Mange eksilirakere i USA prøver å omgå disse filtrene ved å opprette internett- og epostkontoer via europeiske nettleverandører.

Sharar Pachachi, en eksiliraker som bor i New York, prøver å holde kontakt med sin søster i Irak via epost. Men av et dusin sendte eposter er det bare to eller tre som kommer fram, forteller han.

- I det siste har det blitt enda verre. Jeg kan ikke si mye til min søster gjennom epost, da jeg vet at det blir lest av andre, men jeg får i hvert fall vite at de er i live og friske. Men denne uka fikk jeg ingen svar på noen av epostene jeg sendte, sier Pachachi.

Les mer:

<br><B>TRUER: </B>I epostmeldingene fra Onkel Sam til en rekke irakiske militære, trues det blant annet med at å ikke samarbeide med USA og våpeninspektørene "vil medføre alvorlige personlige konsekvenser". De som samarbeider og vender seg mot Saddam loves derimot beskyttelse.<br><br><br>
<br><B>ER PÅ NETT: </B>For tre år siden fikk mange irakere nettilgang, under sterk sensur. Men nå frykter eksilirakere at nettilgangen vil forsvinne.<br><br>
<B>IRAKS ELEKTRONISKE TALERØR: </B>På nettsidene <a href=http://www.uruklink.net>www.uruklink.net</a> kan du også lese Saddams biografi, hans taler og ofisielle irakiske nyheter.<BR>
<B>SNAKK MED SADDAM: </B>På epostadressen <a href=mailto:press@uruklink.net>press@uruklink.net</a> kan du sende Saddam Hussein en mail. Men det er ikke sikkert han leser den.<br><br>