Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Departementet førte ikke referater fra møter om Nav-saken

- Spammer oss med svada

Arbeidsministeren anklages for å spamme Stortinget med svadasvar i Nav-saken. Samtidig etterlyses flere sentrale møtereferater. Problemet er at de ikke finnes.

OPPGITT: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen må ta hele bordet til hjelp for å få oversikt over haugen av dokumenter i Nav-saken. Foto: Steinar Suvatne
OPPGITT: Arbeiderpartiets Eva Kristin Hansen må ta hele bordet til hjelp for å få oversikt over haugen av dokumenter i Nav-saken. Foto: Steinar Suvatne Vis mer

Sent torsdag kveld kom Arbeidsdepartementet og statsråd Anniken Hauglie (H) med sine svar på en rekke spørsmål som SV og Ap stilte i forrige uke.

Trass i at svarene samlet teller 15 sider, 10 vedlegg og 19 referater fra etatsstyringsmøter og særmøter virker ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å bli særlig mye klokere.

- De spammer oss med dokumenter, men svarer ikke på det vi spør om. Det er bare svada hele veien, tordner saksordfører Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet.

- Virker bevisst

På kontoret har Stortingets første visepresident tatt hele bordet til hjelp for å skaffe seg oversikt over Nav-skandalen. I tillegg har hun gått på leting etter gode gammeldagse permer.

OMFATTENDE MATERIALE: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) overleverte ny informasjon om NAV-skandalen til Stortinget i forrige uke. Reporter: Torun Støbakk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Jeg er oppgitt og forbanna. De bombarderer oss med dokumenter, men svarer ikke på det vi spør om, sier Hansen til Dagbladet.

- Hva er det viktigste du etterlyser svar på da?

- Noe av det viktigste blir jo å finne ut hvilken dialog det har vært mellom departementet og direktoratet i Nav-saken. Her må vi åpenbart stille flere spørsmål, sier Hansen.

Statssekretær Vegard Einan i Arbeidsdepartementet svarer på vegne av Anniken Haugli.

- Jeg må si at jeg reagerer på saksordførerens ordbruk her. At hun ikke får svarene hun hadde sett for seg, betyr ikke at det er svada, sier han.

- Vi forsøker nå etter beste evne å svare på en mengde spørsmål fra kontrollkomiteen. Men det er ikke alt vi har svaret på ennå. Derfor skal et uavhengig granskingsutvalg gå grundig gjennom saken for å komme til bunns i hva som har skjedd, fortsetter han.

Ingen referater

Et hovedspor i Nav-saken er å finne ut når Arbeidsdepartementet ble informert om at Navs praksis var eller kunne være lovstridig.

Men det er ikke lett å komme til bunns i dette når viktige møtereferater mangler, framholder SVs medlem av kontrollkomiteen Freddy André Øvstegård.

På et av spørsmålene fra SV skriver departementet rett ut at det ikke er ført referat fra enkelte av møtene med Arbeids- og velferdsdirektoratet om Nav-saken:

«Det har vært gjennomført flere møter om trygdeforordningen artikkel 21 mellom departementet og direktoratet etter at direktoratet henvendte seg første gang til departementet om mulig feil praktisering. Det er ikke utarbeidet referater fra disse møtene», heter det.

- Dette virker å være helt bevisst, sier Eva Kristin Hansen.

På spørsmål fra Dagbladet om hva han synes om at det ikke er ført referat fra disse møtene, svarer sivilombudsmannen Aage Thor Falkanger som følger:

- Vi må ta forbehold om at det kan komme klager til oss om dette, og kan derfor ikke kommentere her, sier Falkanger.

Reagerer

SVs Freddy André Øvstegård er opprørt over at departementet ikke har sørget for å ta referat fra disse møtene.

REAGERER: SVs Freddy André Øvstegård mener det er urovekkende at det ikke er ført referat fra møter i Nav-saken.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
REAGERER: SVs Freddy André Øvstegård mener det er urovekkende at det ikke er ført referat fra møter i Nav-saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Det er veldig spesielt og urovekkende. Enkelte av møtene ble jo avholdt etter at alarmen hadde gått. Hvordan skal vi kunne ettergå hva som er gjort i denne saken når det ikke er skriftlige møtereferater, sier han og fortsetter:

- Det virker som de ikke ville føre referat fordi de ville kunne bli offentliggjort.

Han varsler at kontrollkomiteen vil sende nye spørsmål til statsråden på tirsdag. Blant annet vil SV borre mer i referatene som mangler og spørre om det ikke finnes skriftlige nedtegnelser overhodet fra disse møtene.

- Vanlig praksis

Statssekretær Vegard Einan i Arbeidsdepartementet sier det ikke er alle møter mellom et departement og et direktorat som det føres referater fra.

- Vanlig praksis er at e-poster eller brev danner grunnlaget både for møter og oppsummeringen av møter. Relevante e-poster og brev i denne saken har fortløpende blitt publisert på departementets nettsider og sendt kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier Einan.

- Vi har lovet at alle steiner skal snus, og det er vi godt i gang med, fortsetter han.

- Fordel med skriftlighet

Sivilombudsmannen har som hovedoppgave å sikre at den enkelte innbyggers rettigheter i møte med forvaltningen ivaretas på en god måte.

FORDEL: Det er en fordel med skriftlig dokumentasjon, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORDEL: Det er en fordel med skriftlig dokumentasjon, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sivilombudsmannens saksbehandling er skriftlig og det er derfor en fordel med skriftlig dokumentasjon fra forvaltningen. Det avhenger av sakens innhold om det foreligger en slik plikt til skriftlighet, sier Falkanger til Dagbladet.

- Hva sier reglene om eventuelle krav til skriftlige møtereferater i forvaltningen?

- I noen tilfeller kan god forvaltningsskikk tilsi at det skal føres referater, i andre tilfeller ikke, sier Falkanger, som tilføyer at han ikke har belegg for å si at det er et gjennomgående problem i forvaltningen med manglende referater fra møter som i ettertid viser seg å være viktige.

- Én sak til behandling

I et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen har Sivilombudsmannen opplyst at det kun er én sak til behandling om eksport av kontantytelser ved sykdom.

Den gjelder pleiepenger til en person som er bosatt i Polen. En annen klage ble avvist i 2018. Den saken gjaldt arbeidsavklaringspenger ved flytting til Spania, skriver NTB.

På spørsmål om han vil ta nye initativ i saken, svarer Falkanger som følger:

- Sivilombudsmannens kontroll med forvaltningen baseres på enkeltklager fra borgerne, og i den grad det vil komme noen klager til oss om dette sakskomplekset, vil vi behandle disse. I og med at det er nedsatt et granskingsutvalg i denne saken, vil ikke Sivilombudsmannen nå ta ytterligere initiativ.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media