Spanere får dekket øl og sprit

Spanerne i Oslo-politiet får dekket kjøp av alkohol for tusenvis av kroner når de oppsøker utesteder for å infiltrere narkomiljøer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Alkohol er et redskap, et verktøy å møtes over. Det er en brekkstang for å komme inn i et miljø, forklarte en politispaner i Oslo tingrett i går.

Jobbet etter bytur

Flere detaljer fra spanernes arbeidsmetoder ble avdekket i retten, der tre menn fra Uropatruljen står tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Dommen faller i ettermiddag.

Natt til 29. oktober 2003 oppsøkte de tre en leilighet på Grünerløkka etter å ha vært på et utested i Oslo. Alle tre hadde gått av vakt for lenge siden, og innrømmer at de var beruset. Statsadvokat Kim Ellertsen mener spanerne gikk over streken da de bestemte seg for å oppsøke leiligheten på grunn av mistanke om narkosalg. Ellertsen ila opprinnelig et forelegg til alle tre, noe de har nektet å vedta.

I leiligheten på Grünerløkka ble de tre tilbudt blant annet heroin, men de forlot stedet framfor å pågripe selgeren.

-  Hvis vi ikke hadde vært beruset, ville vi pågrepet ham, forklarte lederen for spaningslaget, en 42 år gammel mann. Han innrømmet imidlertid at han aldri hadde vært i en liknende situasjon før.

De tiltalte bekreftet at de jevnlig fikk dekket barregninger, både for drikke de inntok selv i jobben og alkohol de spanderte på andre når de var ute på oppdrag. Noen dager før det nattlige besøket på Grünerløkka hadde en av dem levert inn en regning på nesten 5000 kroner for et oppdrag som strakk seg over fire dager.

Ifølge deres sjef på det tidspunktet, politiinspektør Espen Aas, var barregninger noe han mottok og attesterte ukentlig.

Døgnet rundt

Den yngste spaneren (32) svarte at han aldri hadde blitt nektet refusjon av alkoholregninger i jobben. Men han hadde problemer med å tallfeste hvor mange ganger han hadde vært beruset i tjenesten.

Alle tre understreket at de aldri hadde blitt så beruset at de ikke var i stand til å løse oppgavene sine. Dessuten påpekte forsvarerne at spanerjobben er svært spesiell i politiet, og at de ofte må være tilgjengelige nesten døgnet rundt når informanter tar kontakt.

-  Det første jeg fikk høre da jeg startet i urotjenesten, var at «nå er du en narkotikajeger». Dette er ingen åtte til fire-jobb, forklarte en av de tiltalte.