Spania ber britene utlevere Pinochet

Den spanske regjeringen vedtok fredag å be britiske myndigheter utlevere Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet. Regjeringen godkjenner dermed dommer Baltasar Garzons anmodning om utlevering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KREVERDen avdøde chilenske presidenten Salvador Allendes datter Isabel krever sammen med en rekke internasjonale kulturarbeidere at eks-diktatoren Augusto Pinochet må bli utlevert fra Storbritannia til Spania.

Dommeren vil ha Pinochet, som for tiden er underlagt husarrest på en privat klinikk i London, stilt for retten i Spania tiltalt for massedrap, tortur og terrorisme. Garzon mener Pinochet var ansvarlig for disse overgrepene mens han styrte Chile som diktator fra 1973 til 1990.
Disse overgrepene rammet ikke bare tusenvis av chilenere, men også mange spanske statsborgere. Garzon utstedte derfor 16. oktober en arrestordre mot den 82 år gamle generalen, med sikte på å få ham utlevert fra Storbritannia og stilt for en spansk domstol.

Kinkig
Saken har vist seg å være kinkig for britiske myndigheter, ettersom Pinochet i egenskap av tidligere statsoverhode og nåværende senator på livstid påberoper seg status som diplomat. Diplomater kan i henhold til folkeretten ikke holdes tilbake eller utleveres fra ett fremmed land til et annet.
Det britiske Overhusets dommerutvalg innledet onsdag sin behandling av utleveringssaken og andre juridiske sider ved Pinochets opphold i London. Eks-diktatoren kom til den britiske hovedstaden i oktober for å gjennomgå en ryggoperasjon.
Dommerutvalget har ennå ikke avsluttet sin behandling av saken, men den spanske regjering vedtok likevel fredag å sende en formell utleveringssøknad til sine kolleger i London. Utenriksminister Abel Matutes ville ikke si noe om når anmodningen vil bli sendt, og britene har derfor fortsatt tid på seg.

«Rettferdighet»
En gruppe framtredende internasjonale kulturarbeidere skrev i et brev til London-avisen Daily Telegraph fredag at Pinochet bør utleveres, for at rettferdigheten skal skje fyldest. Innlegget var også undertegnet av den avdøde chilenske presidenten Salvador Allendes datter Isabel.
Isabel Allende - som ikke er identisk med forfatteren av samme navn - har vært til stede under høringene i Overhuset. Hun skrev innlegget i Daily Telegraph sammen med dramatikeren Harold Pinter, skuespiller og Oscar-vinner Emma Thompson og filmregissørene Ken Loach og Konstantinos Costa-Gavras.
Costa-Gavras vant i 1982 Oscar for manus til filmen «Missing» med Jack Lemmon i hovedrollen. Denne filmen handler om Charles Horman, en amerikansk journalist som forsvant under kuppet der Pinochet og hans offiserskolleger styrtet den lovlig valgte statssjefen Allende i 1973.
(NTB)