Spania bestrider Norges herredømme over Svalbard

Protesterer mot arrestasjonen av spanske trålere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arrestasjonen av «Monte Meixueiro» på fredag truer med å lede til diplomatisk konfrontasjon mellom Norge og Spania. Det er den spanske regionsavisa La Voz de Galicia som melder dette.

Klage til ambassaden

«Monte Meixueiro» og «Garoya Segundo», som ble arrestert tidligere i dag, kommer begge fra Galicia. Det gjør også generalsekretæren for fiskeri, Juan Martín, som ifølge avisa allerede har levert en klage på arrestasjonen til den norske ambassaden i Madrid.

Grunnen er at spanierne bestrider Norges suverenitet over havområdene utenfor Svalbard. De anser havområdene for å være internasjonale og ikke norske.

Søksmål i Haag

Spania vurderer også å gjenoppta et strandet forsøk fra 2004 på å reise et søksmål for Den internasjonale domstolen i Haag for å komme til et forlik om suvereniteten over Svalbard-øyene, «som Oslo har gjort krav på i årtier».

De spanske myndighetene mener videre at Svalbardtraktaten av 1920 betegner farvannene rundt Svalbard som frie farvann, og at den også inneholder en bestemmelse om at Norge ikke kan arrestere trålere, men bare ekspedere og videreformidle klager til skipenes hjemland.

- Ikke mottatt klagen

KAN SKAPE DIPLOMATISK KONFLIKT: «Monte Meixueiro». Foto: Kystvakta/Scanpix
KAN SKAPE DIPLOMATISK KONFLIKT: «Monte Meixueiro». Foto: Kystvakta/Scanpix Vis mer

Ambassaden har ikke mottatt klagen fra Martín, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i Utenriksdepartementet.

- Men det kan skyldes at klagen har blitt levert via faks eller e-post som ikke blir lest før over helga, sier Bjåstad.

«Monte Meixueiro» og «Garoya Segundo» ble tatt av den norske kystvakta med henholdsvis 38 000 kilo og 100 tonn ulovlig fisket blåkveite. I tillegg sitter norske myndigheter med video av fisk som blir dumpet på havet fra «Monte Meixueiro» idet kystvakta nærmer seg.