Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
NYE REISERÅD: Regjeringen la fredag 24. juli frem nye reiseråd for Europa for hvilke land nordmenn kan besøke uten å bli pålagt karantene etter endt opphold – såfremt ikke landet blir rødt mens du er på reise. Vis mer

Spania blir «rødt»

Fra midnatt fredag må du i karantene dersom du vender hjem fra Spania. I Sverige blir imidlertid kartet stadig «grønnere».

Ifølge FHIs oversikt er Spania nå rødt. Belgia, som også sto i fare for å bli rødt, forblir grønt. Det kom fram på myndighetenes pressekonferanse fredag, der reiserådene for de neste 14 dagene ble presentert.

Se fullstendig liste over røde og grønne land nederst i saken.

De nye reiserådene trer i kraft fra midnatt fredag.

- Hvis du kommer til Norge fra Spania, etter midnatt, må du i karantene, bekrefter vakthavende statsråd, landbruks- og matminister Olaug Bollestad, på dagens pressekonferanse.

- Stadig bedre i Sverige

Europakartet males stadig grønnere, også over Sverige. Der blir regionene Kalmar og Värmland, som grenser til Norge, «grønne» etter Folkehelseinstituttets bestemmelser. I sistnevnte region ligger blant annet harrytur-magneten Töcksfors.

- Situasjonen i Sverige blir stadig bedre, forteller overlege Are Stuwitz Berg i FHI.

Også Ungarn går fra «rødt» til «grønt».

Det er landets farge på det tidspunktet du ankommer Norge, som avgjør om kravet om ti dagers karantene gjelder eller ikke. Kravet har altså ikke tilbakevirkende kraft. Reiserådene legges fram hver 14. dag.

- Å reise utenlands innebærer betydelige uforutsigbarheter. Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser fordi vi er midt i en pandemi, og det er ikke risikofritt å reise – heller ikke til land og områder med lite smitte, såkalte «grønne land. Det er ditt ansvar å sette deg inn i smittevernreglene både i Norge og landet du kommer til, sier Bollestad.

- Så hvis du vil ha forutsigbarhet, må du planlegge å feriere i Norge. Det vet vi at mange har gjort i år, og det har jeg også gjort.

Økende smitte

Det er bare to uker siden regjeringen åpnet opp for karantenefrie reiser til en rekke europeiske land, men utviklingen i blant annet den norske feriefavoritten Spania, har ført til at det gjeninnføres karanteneplikt på ti dager etter reiser hit.

Landet har hatt et høyt smittetall den siste tiden, og fredag er tallet oppe i hele 34,6 smittetilfeller per 100 0000 innbyggere, ifølge tall fra Det europeiske smittevernbyrået ECDC.

RØDT: Spania har hatt et stort hopp i antall smittede den siste tiden. Her fra en strand i Barcelona tidligere forrige helg. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix
RØDT: Spania har hatt et stort hopp i antall smittede den siste tiden. Her fra en strand i Barcelona tidligere forrige helg. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix Vis mer

Folkehelseinstituttets grense er satt til at «grønne» land må ha færre enn 20 smittede per 100 000 innbyggere i løpet av de siste to ukene. I tillegg må færre enn fem prosent av testene være positive.

Kan bli region-vurdering

Spesielt er det i regionene Aragón og Catalonia nord i Spania hvor det den siste tiden har vært en oppblomstring av smitte. Norske myndigheter har imidlertid bestemt at de ikke tar vurderinger på regionnivå for andre steder enn i Skandinavia.

FHI forklarer at det er svært få land i Europa som gir vurderinger på regionnivå. Foreløpig gir det heller ikke den forutsigbarheten myndighetene ønsker, å vurdere på denne måten utenfor Skandinavia.

- Det er et varierende datagrunnlag for de ulike regionene i Europa, og en vurdering på regionsnivå kan dermed gi uforutsigbarheter. Det er også svært få land i Europa som gjør vurderinger på regionsnivå, sier Stuwitz Berg.

Han utelukker imidlertid ikke at FHI kan gi reiseråd på regionsnivå i større deler av Europa i fremtiden, men med bedre forutsetninger.

- Det er nylig at vi etablerte systemet vi nå bruker for regionene i Sverige, og vi må la slike systemer virke litt over tid. Det er ganske komplekst, og mange regioner å ta hensyn til. Vi vil være sikre på at vi har et godt nok datagrunnlag før vi kan gi slike reiseråd.

Minst 12 000 nordmenn befinner seg for tiden i Spania, og Helsedirektoratet sendte tidligere denne uka en SMS-advarsel der de understreket at Spania mest sannsynlig vil bli rødt.

Disse landene er nå grønne:

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Færøyene, Grønland, Hellas, Irland, Island, Italia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike samt regionene Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Örebro, Östergötland og Värmland i Sverige.

Disse landene er nå røde:

Andorra, Bulgaria, Kroatia, Luxemburg, Portugal, Romania, Spania og de regionene i Sverige som det ikke er unntak for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!