Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spania blir sendt 30 år tilbake i tid

Slik er abortlovene verden rundt.

STORE DEMONSTRASJONER: Mange tusen demonstrerte mot den spanske regjeringens nye abortforslag i Madrid i helga. Her er demonstrantene på vei til det spanske parlamentet. På banneret står det: "Fordi jeg bestemmer. Frihetens tog." Foto: Andres Kudacki / AP Photo / NTB scanpix
STORE DEMONSTRASJONER: Mange tusen demonstrerte mot den spanske regjeringens nye abortforslag i Madrid i helga. Her er demonstrantene på vei til det spanske parlamentet. På banneret står det: "Fordi jeg bestemmer. Frihetens tog." Foto: Andres Kudacki / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens reservasjonsrettdebatten raser i Norge, er det et annet land som tiltrekker seg verdens oppmerksomhet hva gjelder kvinners abortrettigheter.

I Spania har den konservative regjeringen lagt fram et forslag som opphever landets abortlov, innført av den daværende sosialistiske regjeringen for fire år siden.

Loven gir spanske kvinner mulighet til å ta abort fram til 14. svangerskapsuke, en rettighet regjeringen nå vil legge sterke begrensinger på.

- 30 år tilbake Hvis deres forslag går gjennom parlamentet til våren, vil kvinner bare få anledning til å ta abort dersom de er blitt voldtatt eller det er fare for mors liv eller helse.

Noe som har ført til voldsomme protester, både i Spania og andre land i Europa.

- Dette er et skritt bakover. Vi blir sendt 30 år tilbake i tid, sier Pilar Abad (58) til nyhetsbyrået Reuters.

ABORTLOVER VERDEN OVER: Blått: Lovlig. Grønt: Lovlig ved voldtekt, eller om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse, grunnet sosioøkonomiske faktorer eller skader på fosteret. Gult: Ulovlig, med unntak av voldtekt, om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse, eller skader på fosteret. Lysebrunt: Ulovlig, med unntak av voldtekt eller om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse. Oransje: Ulovlig, med unntak av om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse. Rødt: Ulovlig uten unntak. Svart: Ulikt fra region til region. Grått: Manger informasjon. Illustrasjon: Wikimedia Commons
ABORTLOVER VERDEN OVER: Blått: Lovlig. Grønt: Lovlig ved voldtekt, eller om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse, grunnet sosioøkonomiske faktorer eller skader på fosteret. Gult: Ulovlig, med unntak av voldtekt, om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse, eller skader på fosteret. Lysebrunt: Ulovlig, med unntak av voldtekt eller om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse. Oransje: Ulovlig, med unntak av om det er fare for mors liv, fysiske eller psykiske helse. Rødt: Ulovlig uten unntak. Svart: Ulikt fra region til region. Grått: Manger informasjon. Illustrasjon: Wikimedia Commons Vis mer

Hun var en av mange tusen som demonstrerte mot den nye abortloven i Madrid i helga. Også i byer som London, Brüssel, Marseille og Paris var det demonstrasjoner mot det spanske lovforslaget.

- Vi håper virkelig at de vil endre dette lovforslaget i den parlamentariske debatten. Det er derfor vi er her i dag, sier Abad.

Splittelse Meningsmålinger viser at rundt 80 prosent av spanjolene støtter fri rett til abort. Regjeringens forslag ble lagt fram i desember, høyst sannsynlig for å blidgjøre den konservative fløyen av statsminister Mariano Rajoys parti Partido Popular (PP).

Forslaget har imidlertid skapt splittelser innad i partiet, og statsministerens kritikere mener han ikke har klart å bygge partikonsensus.

- Et politisk parti må ta hensyn til hva velgerne mener. Og velgerne har sagt tydelig fra via meningsmålingene, sier PP-politiker Celia Villalobos, tilhenger av fri abort.

På den andre siden brøt en gruppe konservative ut av partiet i januar og dannet det nye partiet Vox.

TOPPLØS-DEMONSTRANTER: Også aktivister fra feministgruppa Femen demonstrerte mot det spanske lovforslaget i helga. Foto: Curto De La Torre / AFP Photo / NTB scanpix
TOPPLØS-DEMONSTRANTER: Også aktivister fra feministgruppa Femen demonstrerte mot det spanske lovforslaget i helga. Foto: Curto De La Torre / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

Mariano Rajoy har nå signalisert at han er åpen for å modifisere forslaget, som ennå ikke vært oppe til debatt i Spanias nasjonalforsamling. 

Her har imidlertid PP absolutt flertall, noe som betyr at de vil få gjennom forslaget - hvis de først blir enige om hvordan det skal se ut.

Store ulikheter Dersom det blir stående som i dag, vil Spania få den strengeste abortloven i Europa, likelydende med lovene i Brasil, Argentina, Bolivia, Ecuador, Kamerun og Thailand, ifølge en FN-rapport fra 2013.

I en rekke land i Afrika, Latin-Amerika og Asia er det imidlertid sterkere begrensninger. Her er ikke voldtekt en legal grunn til å ta abort.

I Chile, El Salvador, Nicaragua og Den dominikanske republikk er abort helt forbudt.

Sterke følelser Den norske debatten viser hvor sterke følelser abortspørsmål kan sette i sving. Her dreier spørsmålet seg om hvorvidt fastleger bør ha anledning til å reservere seg mot å henvise til abort.

Helseminister Bent Høie sendte nylig ut et lovforslag til høring (se faktaboks), etter en spesialavtale mellom Høyre, Frp og KrF under regjeringssonderingene.

KrF er imidlertid ikke fornøyde med forslaget.

FRANSK DEMONSTRASJON: Også i flere franske byer var det demonstrasjoner mot det spanske lovforslaget i helga, her fra Marseille. Foto: Franck Pennant / AFP Photo / NTB scanpix
FRANSK DEMONSTRASJON: Også i flere franske byer var det demonstrasjoner mot det spanske lovforslaget i helga, her fra Marseille. Foto: Franck Pennant / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer

I dag skapte KrF-politiker og varaordfører i Kristiansand Jørgen H. Kristiansen sterke reaksjoner da han publiserte et bilde av en fosterdukke som trolig stammer fra fra antiabort-nettstedet «One Tiny Life».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!