Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spania erklærer unntakstilstand

Første gang siden Franco i 1975. Flygeledere blir fengslet dersom de ikke stiller på jobb.

 KAOS:  Fullstendig kaos på Bajaras-flyplassen i Madrid i dag. Regjeringen har erklært unntakstilstand for første gang siden militærregimet falt i 1975. FOTO: DOMINIQUE FAGET, AFP/SCANPIX.
KAOS: Fullstendig kaos på Bajaras-flyplassen i Madrid i dag. Regjeringen har erklært unntakstilstand for første gang siden militærregimet falt i 1975. FOTO: DOMINIQUE FAGET, AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spanske myndigheter har erklært unntakstilstand i landet på grunn av situasjonen i luftfarten som følge av aksjonen blant flygeledere. 

Det skjedde  i et krisemøte i den spanske regjeringen i formiddag, og det er første gang med unntakstilstand i landet siden general Francos militærregime falt i 1975.

Ifølge visestatsminister Alfredo Perez Rubalcaba betyr det at flygelederne nå er kommandert tilbake på jobb, og at de kan bli tiltalt og fengslet etter militære lover dersom de ikke følger ordre.

Fire av de største flyselskapene har kansellert alle flyvninger til og fra Spania i dag: 

•KLM

•Iberia

•Air France

•Thai Airways

Det er en bitter lønnskonflikt siden februar i år som utløste aksjonen i går på en av en stor utfartshelg i Spania. Det var ventet at fire millioner mennesker skulle fly i, til eller fra Spania  denne helgen.

 POLITI:  Politipatruljer på plass utenfor Tenerife North Airport på Kanariøyene i dag etter at den spanske regjeringen innførte unntakstilstand.  FOTO:RAMON DE LA ROCHA, AFP/SCANPIX.
POLITI: Politipatruljer på plass utenfor Tenerife North Airport på Kanariøyene i dag etter at den spanske regjeringen innførte unntakstilstand. FOTO:RAMON DE LA ROCHA, AFP/SCANPIX. Vis mer

Ved 13-tiden norsk tid i dag satt 330 000 passasjerer helt fast på spanske flyplasser.

Ifølge nyhetsbyrået AP startet konflikten mellom myndighetene og flygelederne for alvor da myndighetene bestemte at det skulle settes et tak på flygeledernes overtidslønn.

Fra 2,8 til 1,6 millioner i lønn Da tjente spanske flygeledere i gjennomsnitt 350 000 Euro - vel 2,8 millioner norske kroner - før myndighetene satte et lønnstak på 200 000 Euro - vel 1,6 millioner norske kroner.

Spanske medier spekulerer i formiddag om statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero vil ta samme grep som president Ronald  Reagan
gjorde i 1981 da USA var lammet av flygelederstreik.  Da fikk en mengde flygeledere sparken.

15 av 77 på jobb På den internasjonale flyplassen i Madrid møtte bare 15 av 77 flygledere på jobb i morges. De militære, som nå er blitt overlatt driften for trafikken i spansk luftrom, har ikke faglig  kompetanse til å overta flygeledernes jobb.

Men de har fullmakt til å kommandere flygelederne til å gjøre jobben.

Ifølge spanske medier har det gått enkelte fly til og fra de fire flyplassene på Kanariøyene pluss Barcelona og Andalucia i formiddag. Men det har ikke hjulpet mye til å avverge komplett kaos.

 KRISE:  Spanias visestatsminister Alfredo Perez Rubalcaba opplyser på en pressekonferanse i Madrid i dag at regjeringen har innført unntakstilstand som en følge av flygelederaksjonen. FOTO: PAUL HANNA,  REUTERS/SCANPIX.
KRISE: Spanias visestatsminister Alfredo Perez Rubalcaba opplyser på en pressekonferanse i Madrid i dag at regjeringen har innført unntakstilstand som en følge av flygelederaksjonen. FOTO: PAUL HANNA, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!