Spania får opptil 100 milliarder euro i lån fra EU

Ber om krisehjelp.

BER OM HJELP:  Spania har til nå avvist at de vil be EU om et kriselån, men ber nå EU om hjelp. Foto: Andrea Comas / REUTERS / NTB Scanpix
BER OM HJELP: Spania har til nå avvist at de vil be EU om et kriselån, men ber nå EU om hjelp. Foto: Andrea Comas / REUTERS / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spania vil be EU om opptil 100 milliarder euro for å styrke banksektoren, melder avisen El Pais. Hjelpen er alt godkjent av eurolandenes finansministre. Beløpet tilsvarer 758 milliarder kroner. Det er imidlertid ventet at de spanske bankene vil trenge maksimalt 80 milliarder euro for å klare seg, ifølge EU-tjenestemenn. Finansministrene diskuterte situasjonen for de spanske bankene under en telefonkonferanse lørdag ettermiddag, og skal da ha gitt grønt lys til kriselånet. Den spanske finansministeren Luis de Guindos vil holde en pressekonferanse lørdag kveld, klokken 19.30 norsk tid. - De Guindos vil forklare mediene hvilke tiltak som vil bli tatt for å rekapitalisere banksektoren, opplyste finansdepartementet.

Fersk kapital Før finansministrenes samtaler, sa kilder i EU-systemet til nyhetsbyråene at ministrene kan komme til å sette en øvre grense for hjelpen på 100 milliarder euro. Det er over dobbelt så mye som det spanske banker trenger i fersk kapital, for å kunne stå imot presset under eurokrisen, ifølge beregninger Det internasjonale pengefondet (IMF) har gjort.

Det vil trolig bli stilt krav til at Spania reformerer finanssektoren for å få hjelp. En EU-tjenestemann sier etter telefonkonferansen at det ikke vil bli stilt krav om at den spanske regjeringen må gjennomføre budsjettkutt.

Den spanske regjeringen har ønsket at krisehjelpen skal gå direkte til bankene, og ikke via regjeringen.

Fjerde i rekken Dersom Spania får krisehjelp, blir det som det fjerde landet i eurosonen. Fra før har Irland, Portugal og Hellas opplevd det samme. Spanias regjering har sagt at de vil vente på anbefalinger fra en bankrevisjon, som kommer om rundt to uker før de bestemmer seg for hvordan de vil håndtere problemene for bankene.

Men i EU er mange opptatt av å sikre de spanske bankene før valget i Hellas 17. juni. Det fryktes at det kan skape panikk i markedene, dersom de greske partiene som er imot krisepakken vinner.

Spanske banker sliter med råtne lån som følge av en kollaps i landets eiendomsmarked, og ifølge IMF trengs det minst 40 milliarder euro (300 milliarder kroner) for å sikre dem.
(NTB)