Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spania forbyr folk å forlate hjemmet

Spania følger Italias eksempel.

LUKKER NED: Spania stenger ned landet og erklærer krisetilstand i kampen mot coronaviruset. Foto: NTB Scanpix
LUKKER NED: Spania stenger ned landet og erklærer krisetilstand i kampen mot coronaviruset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spania erklærer i kveld krisetilstand og følger Italias eksempel med å stenge ned hele landet i kampen mot coronaviruset. Det berører alle landets omkring 47 millioner mennesker.

I Spania har viruset så langt krevd 183 liv, 60 av disse det siste døgnet, melder NTB.

I en tv-sendt tale lørdag kveld, melder Spanias statsminister Pedro Sánchez at regjeringen nå forbyr folk å forlate hjemmet - med unntak for jobb og mathandel.

Var varslet

Meldingen fra den spanske statsministeren var varslet. Reuters var blant nyhetsbyråene som tidligere lørdag hadde fått tilgang til et notat om innholdet i kveldens tale.

Antall påviste smittetilfeller i landet er over 5.750. Halvparten av disse er i hovedstaden Madrid, ifølge NTB.

Det er en økning på 1500 siste døgn, og statsministeren uttalte fredag at det fryktes at 10 000 vil være smittet i løpet av bare få dager, skriver New York Times.

- Det er også å vise heltemot å vaske hendene og holde seg hjemme, sa statsministeren i kveldens tale.

- Vi har bare et mål, og det er å bekjempe coronaviruset. Vi er alle på samme lag.

I første omgang vil forbudet gjelde i 15 dager, men kan bli ytterligere utvidet, melder statsministeren.

Folk vil bare få lov til å forlate hjemmene sine for å kjøpe mat og medisiner, reise til jobben, besøke sykehus og banker, eller foreta reiser knyttet til omsorg for barn eller eldre.

Militæret står også klare til å gripe inn om det trengs i kampen mot smittespredning, meldte statministeren.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gjelder ikke Catalonia

Sánchez varslet fredag at regjeringen ville erklære en to uker lang krisetilstand, og innholdet ble altså lagt fram lørdag kveld. Det gir myndighetene omfattende fullmakter, blant annet til å mobilisere hærens ressurser i kampen mot coronaviruset.

SYNGER: Folk over hele Italia møtes på balkongene sine for å synge sammen som et tegn på nasjonalt fellesskap og utholdenhet. Video: Andrea Sannino / Instragram Vis mer

Likevel er ikke det konkrete innholdet i krisetiltakene kjent og det er, ifølge Reuters, uvisst hva slags hjelp lokale bedrifter som risikerer konkurs av det omfattende tiltaket vil få. Dette skal på forhånd ha vært kritisert av lokale myndigheter, skriver Reuters.

Med umiddelbar virkning skal Spania også stenge alle skoler, universiteter, restauranter, barer og hoteller, samt butikker med ikke-nødvendige varer.

Forbudet mot å forlate hjemmet gjelder ikke den autonome regionen Catalonia, landets nest rikste region. Likevel har flere byer i regionen allerede har et lokalt forbud, deriblant Barcelona.

Hele Norges coronakart