Spania-jul: Rekordvarme og orkan - samtidig

Fem personer har omkommet i storm i Europa.

TATT AV VINDEN: Denne bensinstasjonen ved motorvei A47 i Lyon i Frankrike kollapset fredag. Foto: Doucelin/SIPA/Shutterstock/NTB Scanpix.
TATT AV VINDEN: Denne bensinstasjonen ved motorvei A47 i Lyon i Frankrike kollapset fredag. Foto: Doucelin/SIPA/Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Den våteste, villeste og varmeste juleuka på en gang vest og sør i Europa - og særlig Frankrike, Portugal og Spania.

Stormen Elsa startet sin herjinger på vestkysten av Irland sist torsdag. Nå har «hun» kommet sørøst i Spania, og blir denne helgen møtt og avløst av en like sint «han» - stormen Fabien.

Fem mennesker har omkommet i Portugal og Spania de siste to dagene som en direkte følge av Elsas ferd østover og sørover.

Samtidig varsler Spanias meteorologiske institutt AEMET at det ligger an til spansk varmerekord første juledag.

Da har meteorologene kommet til at det blir 24 varmegrader rundt ferieområdet Alicante mot 18 pluss på samme dag for et år siden.

DOWNTOWN PORTO FREDAG KVELD: Bydelen Trofa i Portugals nest største by Porto oversvømmet fredag kveld: Foto: Reuters/NTB Scanpix.
DOWNTOWN PORTO FREDAG KVELD: Bydelen Trofa i Portugals nest største by Porto oversvømmet fredag kveld: Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Og i dette området ved Middelhavet tegner det også til å bli stabilt finvær i flere dager fra lille julaften, sier vakthavende meteorolog ved AEMET.

Spanias miljøminister Teresa Ribera kommenterer sommertemperatur i jula med følgende, enkle konklusjon overfor El Pais:

- Varmen er den nye normalen.

DENNE HELGEN: Vind fra sterk kuling og oppover i hele Frankrike og store deler av Spania. Illustrasjon/grafikk: AccuWeather.
DENNE HELGEN: Vind fra sterk kuling og oppover i hele Frankrike og store deler av Spania. Illustrasjon/grafikk: AccuWeather. Vis mer

I Irland ble kystområdene rundt Galway i vest hardest rammet uten at det er registrert omkomne.

Spanske myndigheter og medier har heller ikke rapportert om omkomne pr. lørdag formiddag.

Men vind og sjø har vært så uregjerlig at ferjetrafikken har vært stengt den relativt korte strekningen mellom spanske havner og Marokko ved Gibraltar.

Slik skjedde de fem dødsulykkene i Elsas kjølvann:

Portugal:

50 km sør for Lisboa: tre falt over veien, mann omkom.

Viseu, 300 km nord for Lisboa: hus kollapset, mann omkom.

Samme område: mann på traktor skyllet ut i elv av flomvann.

Spania:

Asturia, på nordkysten: vind opptil kraftig orkan-styrke, 169 kilometer i timen, sterkt medvirkende til å utløse jordskred i fjellene, mann omkom.

Santiago de Compostela, nordvest: vegg kollapset, mann omkom.

Og i dag starter Fabien (navngitt av franske meteorologer) for fullt:

Denne lørdagen og søndag blir det vind med sterk kuling som det mildeste over det meste av Frankrike den franske Middelhav-kysten.

Halve Spania - den nordlige delen - og stor deler av Middelhav-kysten i sørøst får samme luftige førjulshelg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer