KRITISERES HEFTIG: Spansk politi har fått skarp kritikk for sin framferd under folkeavstemningen i Catalonia i dag. Her sleper den spanske Sivilgarden en mann med seg utenfor et valglokale i Sant Julia de Ramis, stedet hvor den katalanske presidenten skulle stemme. Foto: AFP/Raymond Roig
KRITISERES HEFTIG: Spansk politi har fått skarp kritikk for sin framferd under folkeavstemningen i Catalonia i dag. Her sleper den spanske Sivilgarden en mann med seg utenfor et valglokale i Sant Julia de Ramis, stedet hvor den katalanske presidenten skulle stemme. Foto: AFP/Raymond RoigVis mer

«Skammelig» spansk undertrykkelse, mener norsk ekspert

Spania-kjenner tror politi-skandalen har skapt flertall for uavhengighet i Catalonia

- 844 skadd da Spanias regjering satte inn politiet mot Catalonias folkeavstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med batonger, gummikuler og knyttede never hadde spansk politi i dag fått ordre om å stoppe den katalanske folkeavstemningen om uavhengighet.

I stedet kan regjeringen ved å sette inn politiet ha fyrt opp opprørerne enda mer.

- Det er uakseptabelt at politiet brukes mot en befolkning som har mobilisert for å bruke sin rett til å stemme, som har opptrådt helt fredelig og er forsvarsløs, sa ordfører Ada Colau i Catalonias hovedstad Barcelona i morges.

Da var sammenstøtene mellom spansk politi og innbyggere som ville delta i folkeavstemningen allerede i full gang.

90 prosent av de 2,6 millioner menneskene som stemte søndag sier ja til et selvstendig Catalonia.

- Skammelig undertrykkelse

Bilder av en blødende eldre kvinne, av folk som på hardhendt vis lempes ut av stemmelokalene, og til og med av brannfolk som bankes opp av politifolk vakte utover dagen oppsikt både i og utenfor Spania.

«Vi burde telle stemmer, ikke ofre for politiundertrykkelse. Antallet skadde innbyggere som beskyttet stemmeurner stiger til 844», meldte Catalonias regjering søndag kveld.

Johannes Nymark, pensjonert førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole og en av Norges fremste kjennere av Catalonia og Spania, var tydelig sjokkert da Dagbladet snakket med ham søndag.

CATALONIA-KJENNER: Johannes Nymark, pensjonert førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole og forfatter av boka «Draumen om Catalonia». Foto: NHH
CATALONIA-KJENNER: Johannes Nymark, pensjonert førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole og forfatter av boka «Draumen om Catalonia». Foto: NHH Vis mer

- Den undertrykkelsen som har vært i dag, vil jeg si er skammelig. Nå har også EU kommet med en kraftig kritikk av politiets framferd, sa Nymark.

Kjent ulovlig

Han tror Spanias regjering, ledet av Mariano Rajoy fra det høyreorienterte Partido Popular, ved sin maktbruk kan ha oppnådd det stikk motsatte av hva den ønsket.

Mens meningsmålinger tidligere har vist et klart flertall mot selvstendighet for Catalonia, tror han dette nå har endret seg.

- Jeg tror det nå ville vært mer enn 50 prosent for uavhengighet, hvis folk hadde fått stemme. Det som har fått det til å bikke, er den voldsomme framferden til politifolkene, sier Nymark.

Folkeavstemningen er kjent ulovlig av Spanias grunnlovsdomstol, og politiet har beslaglagt millioner av stemmesedler og slått hardt ned på dem som har stått for organiseringen.

Raseri mot Rajoy

Etter hendelsene i dag er det nå et utbredt raseri i Catalonia mot Rajoys regjering, på tvers av tilhengere og motstandere av uavhengighet.

Barcelonas venstreorienterte ordfører Ada Colau kalte idag statsminister Mariano Rajoy for en feiging som «gjemmer seg bak tusenvis av politifolk».

- Rajoy må gå, krevde Colau, som selv ikke har tonet klart flagg verken for eller mot uavhengighet men vil ha dialog med Spania.

Det spanske sosialistpartiets (PSOE) leder Pedro Sánchez kritiserte søndag statsministeren for ikke å ha gjort noe for å finne løsninger på krisen omkring folkeavstemningen.

Statsminister Mariano Rajoy selv sa ifølge nyhetsbyrået AP på spansk TV at «det har ikke vært noen folkeavstemning». Han takket politiet for innsatsen og kalte avstemningen for et «angrep på lov og orden».

Jagland kritiserer

NTB meldte søndag at Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland lover en gjennomgang av politiets metoder i Catalonia.

- Europarådet har, særlig gjennom rettspraksisen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, klare standarder. Disse bruker vi for eksempel i Tyrkia og Russland, skriver generalsekretæren på Facebook.

Jagland skriver at Norges Utenriksdepartement (UD) har betegnet politimetodene som brukes i Spania som et internt anliggende - noe han er uenig i.

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen sier at UD ikke har uttalt seg om politimetodene.

- Fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag, og for en ytterligere eskalering av situasjonen, sier statssekretær Marit Berger Røsland.

Belgias statsminister Charles Michel, den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon er ifølge NTB blant dem som kritiserer voldsbruken.