Spania mot Gibraltar: En krangel uten ende

EU har måttet sende observatører til grensa mellom britiske Gibraltar og Spania, hvor den 300 år gamle striden om suverenitet truer med å koke over.

KØ INN, KØ UT: Køene inn og ut av Gibraltar kan ta fra tre til seks timer i solvarmen, på grunn av en svært grundig grensekontroll som Spania har innført, men en ny runde i den gamle striden mellom Spania og enklaven pågår. Gibraltars førsteminister har anklaget Spania for å opptre som Nord-Korea. Foto: AP / Scanpix / Marcos Moreno
KØ INN, KØ UT: Køene inn og ut av Gibraltar kan ta fra tre til seks timer i solvarmen, på grunn av en svært grundig grensekontroll som Spania har innført, men en ny runde i den gamle striden mellom Spania og enklaven pågår. Gibraltars førsteminister har anklaget Spania for å opptre som Nord-Korea. Foto: AP / Scanpix / Marcos MorenoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Striden mellom Spania og Gibraltar står, i tillegg til suverenitet, om smugling av tobakk og brennevin, skattesvindel, fisk og miljø, flytende bensinstasjoner, en flyplass, avgift for å krysse grensa og oppfordringer om å plage det spanske grensepolitiet.

Teatralsk
På toppen av dette har Storbritannia sendt krigsskip til Gibraltar. Men det har ingenting med denne striden å gjøre, krigsskipene utnyttes bare av Gibraltar i et politisk teater.

Midt i den opphetede striden ba førsteministeren i Gibraltar, Fabian Picardo, Storbritannias regjering om å sende krigsskip til Gibraltar. Han visste at ni krigsskip allerede var på vei, ikke for å forsvare Gibraltar og true Spania, men til en årlig øvelse. Dette visste også Spania, fordi flaggskipet, hangarskipet HMS «Illustrious», skal innom NATO-havna i Rota i Spania. Åtte andre skip skal innom Gibraltar før de alle drar videre. Etter en avtale kan intet skip seile innom både Rota og Gibraltar på samme tokt.

Altså: Politisk teater fra en som ønsker å piske opp et allerede opprørt farvann.

Nytt rev
Denne runden med krangel tok til da Gibraltar i juni veltet 70 store blokker av betong i havet utenfor flyplassen i enklaven. Det skulle være for å lage et kunstig rev i havet som skal tiltrekke seg fisk. Men Spania mener dette ødelegger det tradisjonelle fisket etter kamskjell for spanske fiskere. Spanias regjering ser dette en form for politisk «gjort er gjort» fra Gibraltar, i et havområde som er omstridt og hvor EU har gitt Storbritannia og Spania felles råderett.

I fjor vedtok Spania en lov om å verne et stort havområde utenfor kysten av fylket Cádiz, som omfatter dette delte området ved Gibraltar. Loven forbyr «de flytende bensinstasjonene» fra Gibraltar, som selger avgiftsfri og billig bensin til havs, og som stadig fører til søl i havet. Loven forbyr også å utvide landområdet ved å tømme fyllmasse ut i havet, noe Gibraltar har gjort ved flyplassen der. Førsteminister Picardo sier Spania forsøker å «gi lov i britisk hav».

Flyplass
Flyplassen i Gibraltar er omstridt av flere grunner. Freden i Utrecht i 1713 ga Storbritannia suvereniteten over Gibraltar. Men flyplassen der er bygd på et sted som avtalen i Utrecht ikke ga britene. Britene okkuperte i det nittende århundret dette området, hvor Spania hadde latt dem sette opp en leir under en epidemi. Nå vil Spania utelukke denne flyplassen fra det som kalles det felles luftrommet i EU.

Skatteunndragelse
Mer enn 6 700 gibraltarenere har hus i Spania og nyter godt av offentlige tjenester der, men de betaler skatt til Gibraltar. Det samme gjelder selskaper i Spania som registrerer seg i Gibraltar. De siste åra har det vært en masse saker for retten i Spania om skattesvindel og svarte penger som alle har en tråd til Gibraltar. Spanske myndigheter har satt i gang en offensiv som vil frata skatteparadiset en god del inntekter, om de lykkes.

Smugling av tobakk, men også brennevin og bensin, foregår i stort omfang fra Gibraltar til Spania. Ifølge myndighetene har smugling av tobakk steget 40 prosent hittil i år i forhold til i fjor. Omfanget øker i samme takt som Gibraltar importerer sigaretter over grensa, sier spanske tollmyndigheter.

Gibraltar er klar over smuglerne. Onsdag arresterte det britiske politiet tre spanske fiskere som forsøkte å smugle hundre tusen kartonger med sigaretter til Spania. Båten deres er tatt i arrest og de tre er dømt til solide bøter.

Grensekøer
Til Gibraltar strømmer det mange feriegjester fra ulike land som drar inn for å handle tollfrie varer og så dra tilbake til Spania igjen. Det innebærer en kostbar handelslekkasje for Spania. Ettersom Storbritannia ikke er med i Schengen-samarbeidet kan Spania med full rett drive full grensekontroll, og man har også truet med en avgift på 50 euro for å krysse grensa.

Under denne runden i striden har den spanske grensekontrollen skapt lange køer. Det har tatt fra tre til seks timer å krysse grensa, oftest i steikende solskinn. Et nettsted i Gibraltar har fotografert de spanske politifolkene på grensa og oppfordret folk til å stille seg opp utenfor deres hjem og plage dem. Førsteminister Picardo har anklaget Spania for å opptre som Nord-Korea.

Gjestearbeidere
Men nesten 7000 spanske arbeidere krysser også grensa daglig fram og tilbake fra jobb i Gibraltar. Med enorm arbeidsledighet i landsdelen Andalucía sør i Spania er de helt avhengig av å jobbe i Gibraltar. De rammes også av køene. Fagbevegelsen på begge sider av grensa står sammen: «Vi gjør et opprop til innbyggerne om å ikke gå i feller eller falle for provokasjoner og å opprettholde det gode samlivet mellom to modne og demokratiske samfunn i det tjueførste århundret», heter det fra fagbevegelsene på begge sider av grensa.

Mer britisk enn briter
El Peñón, som de kaller Gibraltar i Spania, har alltid vært et sår i spansk nasjonalfølelse. Det er en del av Spania. Men innbyggerne der, som i mange andre enklaver, holder fast på de privilegiene moderlandet har gitt dem, og de er gjerne litt mer briter enn britene.

HAVRETT: Spanske fiskere i havn i La Línea de Concepción med  Gibraltar i bakgrunnen. Myndighetene i Gibraltar begynte denne runden av krangel ved å bygge et kunstig rev av blokker av betong i havet, for å tiltrekke fisk. Men det ødelegger de spanske fiskernes  tradisjonelle fiske etter kamskjell, sier spanske myndigheter. Foto: AP / Scanpix / Marcos Moreno
HAVRETT: Spanske fiskere i havn i La Línea de Concepción med Gibraltar i bakgrunnen. Myndighetene i Gibraltar begynte denne runden av krangel ved å bygge et kunstig rev av blokker av betong i havet, for å tiltrekke fisk. Men det ødelegger de spanske fiskernes tradisjonelle fiske etter kamskjell, sier spanske myndigheter. Foto: AP / Scanpix / Marcos Moreno Vis mer

Verken Storbritannia eller Spania ønsker at striden skal koke over. Og som medlemsland i EU, kan EU opptre som ramme for forhandlinger og mekler i striden.  Under tidligere runder i krangelen har Spania gått med på trepartsforhandlinger mellom Spania, Storbritannia og Gibraltar. Dette går ikke nåværende statsminister, Mariano Rajoy, med på, fordi det gir inntrykk av Gibraltar som en egen stat.

Skjulte motiver
Etter en telefonsamtale denne uka mellom Rajoy og den britiske regjeringssjefen, David Cameron, hvor de ble enige om å dempe sinnene, ble de også enige om å sette ned arbeidsgrupper. Der skal naturligvis Storbritannia og Spania delta, sammen med «andre myndigheter som kan ha ansvar for disse emnene». Spania tar det som en seier for firepartsforhandlinger, der Andalucías regjering og Gibraltar skal delta på hver si side.

Britene mistenker statsminister Rajoy for å ha skjulte motiver for å hisse opp spanjoler mot britene. Han har vært under et voldsomt press i det siste for avsløringene om regnskapsfusk, svarte penger og korrupsjon i det regjerende Folkepartiet (PP), hvor han er mistenkt for å ha mottatt ulovlig «overlønn» fra partiet mens han var statsråd. På den siste dagen før sommerferien måtte han forsvare seg i parlamentet mot anklagene. Da kan det være lurt å hisse opp mot en ytre fiende.

I dag har Rajoy vært i Palma de Mallorca og besøkt kong Juan Carlos i kongens sommerbolig i Marivent, et årlig møte mellom statsministeren og kongen i sommerferien. Der har han også drøftet striden med britene, fortalte han etter møtet.

Spanske enklaver
Men når Spania holder på sitt krav om å få tilbake Gibraltar på lang sikt, står de ved et tankekors. Spania vil ikke gi tilbake de to enklavene Ceita og Melilla på kysten av Marokko. Der er innbyggerne mer spanske enn i Spania og vil overhode ikke bli en del av Marokko. I årevis har imidlertid spanske myndigheter slitt med å stenge ute ulovlige innvandrere i stort antall fra Afrika som vil lure seg inn i Ceuta og Melilla, over det som er EUs yttergrense.

Men Gibraltar: Seks timer i kø for å kjøpe sigaretter? God tur!

ROE NED:  Statsministrene Mariano Rajoy og David Cameron måtte snakke sammen på telefon denne uka for å roe ned den bitre krangelen om Gibraltar. Dette bildet er fra et møte mellom de to i Madrid tidligere. Foto: AP / Scanpix / Daniel Ochoa de Olza
ROE NED: Statsministrene Mariano Rajoy og David Cameron måtte snakke sammen på telefon denne uka for å roe ned den bitre krangelen om Gibraltar. Dette bildet er fra et møte mellom de to i Madrid tidligere. Foto: AP / Scanpix / Daniel Ochoa de Olza Vis mer
DIALOG: Spaniske arbeidere demonstrerer for dialog mellom Spania og Storbritannia med klippen i Gibraltar i bakgrunnen. Nesten 7000 spanske arbeidere tjener sitt daglige brød i den britiske enklaven. Foto: REUTERS / Scanpix / Jon Nazca
DIALOG: Spaniske arbeidere demonstrerer for dialog mellom Spania og Storbritannia med klippen i Gibraltar i bakgrunnen. Nesten 7000 spanske arbeidere tjener sitt daglige brød i den britiske enklaven. Foto: REUTERS / Scanpix / Jon Nazca Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.