KOMMENTARER

Spania mot Gibraltar: En krangel uten ende

EU har måttet sende observatører til grensa mellom britiske Gibraltar og Spania, hvor den 300 år gamle striden om suverenitet truer med å koke over.

KØ INN, KØ UT: Køene inn og ut av Gibraltar kan ta fra tre til seks timer i solvarmen, på grunn av en svært grundig grensekontroll som Spania har innført, men en ny runde i den gamle striden mellom Spania og enklaven pågår. Gibraltars førsteminister har anklaget Spania for å opptre som Nord-Korea. Foto: AP / Scanpix / Marcos Moreno
KØ INN, KØ UT: Køene inn og ut av Gibraltar kan ta fra tre til seks timer i solvarmen, på grunn av en svært grundig grensekontroll som Spania har innført, men en ny runde i den gamle striden mellom Spania og enklaven pågår. Gibraltars førsteminister har anklaget Spania for å opptre som Nord-Korea. Foto: AP / Scanpix / Marcos Moreno Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Striden mellom Spania og Gibraltar står, i tillegg til suverenitet, om smugling av tobakk og brennevin, skattesvindel, fisk og miljø, flytende bensinstasjoner, en flyplass, avgift for å krysse grensa og oppfordringer om å plage det spanske grensepolitiet.

Teatralsk På toppen av dette har Storbritannia sendt krigsskip til Gibraltar. Men det har ingenting med denne striden å gjøre, krigsskipene utnyttes bare av Gibraltar i et politisk teater.

Midt i den opphetede striden ba førsteministeren i Gibraltar, Fabian Picardo, Storbritannias regjering om å sende krigsskip til Gibraltar. Han visste at ni krigsskip allerede var på vei, ikke for å forsvare Gibraltar og true Spania, men til en årlig øvelse. Dette visste også Spania, fordi flaggskipet, hangarskipet HMS «Illustrious», skal innom NATO-havna i Rota i Spania. Åtte andre skip skal innom Gibraltar før de alle drar videre. Etter en avtale kan intet skip seile innom både Rota og Gibraltar på samme tokt.

Altså: Politisk teater fra en som ønsker å piske opp et allerede opprørt farvann.

Nytt rev Denne runden med krangel tok til da Gibraltar i juni veltet 70 store blokker av betong i havet utenfor flyplassen i enklaven. Det skulle være for å lage et kunstig rev i havet som skal tiltrekke seg fisk. Men Spania mener dette ødelegger det tradisjonelle fisket etter kamskjell for spanske fiskere. Spanias regjering ser dette en form for politisk «gjort er gjort» fra Gibraltar, i et havområde som er omstridt og hvor EU har gitt Storbritannia og Spania felles råderett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer