Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spania sa ja til EU

Spania sa et overveldende ja til EUs nye grunnlovstraktat i dagens folkeavstemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da over 99 prosent av stemmene var talt opp hadde 77,68 prosent av velgerne sagt ja, mens 17,28 prosent hadde sagt nei.

- Spanjolene har sagt ja til Europa og framtiden, og har sendt et sterkt signal til medborgere som skal gi uttrykk for sitt syn på grunnlovstraktaten i månedene som kommer, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso i en kommentar.

Valgdeltakelsen var imidlertid på bare drøye 42 prosent, og mer nøytrale aktører enn Barroso betegnet derfor folkeavstemningen kun som en delvis seier for statsminister José Luis Rodr]guez Zapatero. Alle regnet nemlig med et stort ja-flertall, mens det store spørsmålet var hvor mange som ville delta.

Den konservative opposisjonens talsmann Angel Acebes kalte valgdeltakelsen et nederlag for Zapatero og hans sosialistiske regjering.

Zapatero hadde håpet at et klart og tydelig ja i Spania ville statuere et eksempel for andre land som skal ha folkeavstemning om grunnlovstraktaten, særlig Frankrike. Med en valgdeltakelse på bare 42 prosent er ikke effekten like stor. Spanske myndigheter greide altså ikke å mobilisere de store massene selv om de har lagt mye arbeid og kreativitet i kampanjen forut for avstemningen.

- Viktig beslutning

- I dag tar vi en viktig beslutning for Europa og Spania, for dets framtid og velferd, sa Zapatero etter å ha avgitt sin stemme i Las Rozas litt utenfor Madrid.

Kong Juan Carlos og dronning Sofia møtte opp like etter at valglokalene åpnet søndag morgen. Det var fjerde gang kongeparet brukte sin stemmerett. Også de tre tidligere gangene har det vært i folkeavstemning, i 1976 om gjeninnføringen av et demokratisk styresett, i 1978 om en ny grunnlov for landet og i 1986 om NATO-medlemskap.

Over 100.000 politifolk var utkommandert for å ivareta sikkerheten under folkeavstemningen. Myndighetene fryktet på forhånd at den baskiske separatistbevegelsen ETA ville slå til på valgdagen.

Så sent som forrige uke ble 43 mennesker såret da en bilbombe, som ETA påtok seg ansvaret for, eksploderte ved et kongressenter i Madrid. Tidligere denne uken ble to ETA-medlemmer pågrepet i Valencia, utrustet med sprengstoff og våpen.

<B>STEMTE:</B> Kong Juan Carlos og dronning Sofia møtte opp like etter at valglokalene åpnet søndag. Det var fjerde gang kongeparet brukte sin stemmerett. Også de tre tidligere gangene har det vært i folkeavstemning, i 1976 om gjeninnføringen av et demokratisk styresett, i 1978 om en ny grunnlov for landet og i 1986 om NATO-medlemskap.