Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spania sikter gamle nazister for folkemord

Skal ha tilhørt den fryktede SS-avdelingen Totenkopf.

FOLKEMORDERE?: Johann Leprich (t.v.) og Josias Kumpf anklages for å ha vært vakter i Mauthausen og Sachsenhausen under krigen. Foto: EPA/AP/SCANPIX
FOLKEMORDERE?: Johann Leprich (t.v.) og Josias Kumpf anklages for å ha vært vakter i Mauthausen og Sachsenhausen under krigen. Foto: EPA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En spansk dommer har siktet tre aldrende menn som skal ha vært vakter i nazistenes konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.

Rumenskfødte Johann Leprich, kroatiskfødte Anton Tittjung og serbiskfødte Josias Kumpf tilhørte ifølge den 18 sider lange siktelsen nazistenes fryktede Totenkopf SS-styrke, og de var vakter i dødsleirene Mauthausen i det naziokkuperte Østerrike og Sachsenhausen i Tyskland.

Etter krigen slo de seg ned i USA, der de fikk amerikansk statsborgerskap. Da fortiden deres kom for en dag, ble de fratatt statsborgerskapet.

Kumpf ble deportert til Østerrike i mars, mens de to andre oppholder seg fortsatt i USA ettersom ingen andre land har sagt seg villige til å ta imot dem.

Forsvareren til de to 84-åringene sier at de både fysisk og psykisk er ute av stand til å møte for retten i Spania.

- Spania vil få enorme problemer med å ta seg av disse to, sier Joseph McGinness.

Ifølge ham var de to utkommandert til tjeneste og derfor selv å regne som ofre for nazistene.

En talsmann for østerrikske myndigheter sier at Kumpf ikke vil bli utlevert til Spania, ettersom forbrytelsene han er anklaget for for lengst er foreldet.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling