FOLKEMORDERE?: Johann Leprich (t.v.) og Josias Kumpf anklages for å ha vært vakter i Mauthausen og Sachsenhausen under krigen. Foto: EPA/AP/SCANPIX
FOLKEMORDERE?: Johann Leprich (t.v.) og Josias Kumpf anklages for å ha vært vakter i Mauthausen og Sachsenhausen under krigen. Foto: EPA/AP/SCANPIXVis mer

Spania sikter gamle nazister for folkemord

Skal ha tilhørt den fryktede SS-avdelingen Totenkopf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En spansk dommer har siktet tre aldrende menn som skal ha vært vakter i nazistenes konsentrasjonsleire under andre verdenskrig.

Rumenskfødte Johann Leprich, kroatiskfødte Anton Tittjung og serbiskfødte Josias Kumpf tilhørte ifølge den 18 sider lange siktelsen nazistenes fryktede Totenkopf SS-styrke, og de var vakter i dødsleirene Mauthausen i det naziokkuperte Østerrike og Sachsenhausen i Tyskland.

Etter krigen slo de seg ned i USA, der de fikk amerikansk statsborgerskap. Da fortiden deres kom for en dag, ble de fratatt statsborgerskapet.

Kumpf ble deportert til Østerrike i mars, mens de to andre oppholder seg fortsatt i USA ettersom ingen andre land har sagt seg villige til å ta imot dem.

Forsvareren til de to 84-åringene sier at de både fysisk og psykisk er ute av stand til å møte for retten i Spania.

- Spania vil få enorme problemer med å ta seg av disse to, sier Joseph McGinness.

Ifølge ham var de to utkommandert til tjeneste og derfor selv å regne som ofre for nazistene.

En talsmann for østerrikske myndigheter sier at Kumpf ikke vil bli utlevert til Spania, ettersom forbrytelsene han er anklaget for for lengst er foreldet.

(NTB)