SPERRET: Flere titalls veier er helt eller delvis sperret i Catalonia på grunn av demonstrasjoner i dag. Photo by REX / Shutterstock / NTB Scanpix
SPERRET: Flere titalls veier er helt eller delvis sperret i Catalonia på grunn av demonstrasjoner i dag. Photo by REX / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Opptøyer i Catalonia:

Spania skjelver under nye opptøyer: - Nå begynner kampen om hva som egentlig skjedde

Store demonstrasjoner foregikk samtidig som spansk minister hevdet at bilder av blodige medborgere er falske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av den katalanske folkeavstemningen som ble avbrutt av maskerte og bevæpnede, spanske politimenn på søndag, har separatistgrupper og mindre fagforbund erklært streik i Catalonia.

Gatene florerte av demonstranter i protest. Motorveier ble avsperret og busser parkert. Anslagsvis 700.000 mennesker demonstrerte i Barcelona tirsdag, ifølge NTB.

- Folk er sinte
Flere tusen demonstranter samlet seg utenfor hovedkvarteret til det nasjonale politiet i Barcelona. Der ropte de slagord om at politiet er en «okkupasjonsstyrke» som må komme seg ut av Catalonia.

- Folk er sinte fordi Spanias statsminister, Mariano Rajoy, gikk så hardt til verks på søndag, sier universitetslektor ved NTNU, Jørgen Yri, til Dagbladet.

- Er det sannsynlig at konflikten eskalerer og blir voldelig?

- Det vi vet fra den økonomiske krisen i 2008, er at spanske aktivister i alle folkegrupper kan demonstrere fredelig i årevis. Det peker på at demonstrasjonene kommer til å bli langvarige. Spanske myndigheter har derimot allerede møtt en fredelig avstemning med vold, så det er mulig at volden eskalerer fra den kanten, sier han.

- Må ha sett reaksjonen komme

Yri sier imidlertid at Rajoy og hans regjering aldri har godtatt protester uten tillatelse i gatene.

IKKE VOLDELIGE: Universitetslektor ved NTNU, Jørgen Yri, sier spanske aktivister kan demonstrere fredelig i åresvis.
IKKE VOLDELIGE: Universitetslektor ved NTNU, Jørgen Yri, sier spanske aktivister kan demonstrere fredelig i åresvis. Vis mer

- Det er ikke første gang Rajoy slår hardt ned på ytringer han ikke liker, sier Yri, som også vektlegger at han tror Catalonias leder, Carles Puigdemont, har framprovosert Rajoys reaksjon.

- Jeg tror katalanernes leder har ønsket seg en hard reaksjon fra Madrid, eller i alle fall har dratt nytte av den. Rajoys reaksjon har ført til at flere katalanere vil ha uavhengighet. Det er vanskelig å tro at noen av lederne ble sjokkerte over utfallet av folkeavstemningen, sier Yri.

Bagatelliserer volden

337 personer ble skadet da spansk politi sparket og skjøt gummikuler på katalanere som avga stemmer ved valget for uavhengighet.

DEMONSTRERER: Tusener av mennesker har tatt til gatene for å demonstrere mot spanske myndigheters håndtering av den katalanske folkeavstemningen på søndag. Foto: Reuters / Susana Vera / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Tusener av mennesker har tatt til gatene for å demonstrere mot spanske myndigheters håndtering av den katalanske folkeavstemningen på søndag. Foto: Reuters / Susana Vera / NTB Scanpix Vis mer

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Kort tid etter valglokalene åpnet, ble de første bildene av bevæpnede politimenn som dro velgere ut av lokalet postet på sosiale medier. Folks reaksjon er delt mellom de som hyller spansk politis handlekraft, og de som viser avsky.

Da Spanias utenriksminister, Alfonso Dastis, ble konfrontert med volden det spanske politiet påførte velgerne, bagatelliserte han det.

Spanias utenriksminister mener noen av bildene som sirkulerer på sosiale medier er falske og overdriver omfanget av hendelsene på søndag. Foto: AFP Photo / Raymond ROIG / NTB Scanpix
Spanias utenriksminister mener noen av bildene som sirkulerer på sosiale medier er falske og overdriver omfanget av hendelsene på søndag. Foto: AFP Photo / Raymond ROIG / NTB Scanpix Vis mer

Dastis hevder det fulle omfanget av hendelsen er uklart siden det er «falske fotografier» som sirkulerer på sosiale medier.

Da Sky News reporter, Mark White, redegjorde for volden han hadde sett, svarte Dastis at han ikke hadde sett noe til den selv.

- Jeg er ikke enig i at det som har skjedd har vært spesielt voldelig. Du tenker kanskje at folk brukte stemmeretten sin, men premisset for denne såkalte folkeavstemningen var ulovlig, så det eneste politiet gjorde var å følge loven, sier han, og legger til at flere av bildene han har sett fra opptøyene på søndag er falske og daterer tilbake til 2012.

- Kampen om hva som egentlig skjedde

Marcus Buck, instituttleder for institutt for samfunnsvitenskap ved Norges arktiske universitet, sier det er vanlig at spanske politikere avfeier kritikk ved å skylde på falske bilder og nyheter.

VANLIG: Instituttleder for samfunnsvitenskap bed Norges arktiske universitet, Marcus Buck, sier det er vanlig at spanske politikere avfeier kritikk ved å skylde på falske bilder og nyheter.
VANLIG: Instituttleder for samfunnsvitenskap bed Norges arktiske universitet, Marcus Buck, sier det er vanlig at spanske politikere avfeier kritikk ved å skylde på falske bilder og nyheter. Vis mer

- Når valget er over, begynner krangelen om hva som har skjedd. Dette med å beskylde noen for å blande sammen nye bilder fra demonstrasjoner med bilder fra langt tilbake i tid skjer hver gang, sier han.

Buch sier likevel at det på sosiale medier ofte legges ut bilder fra demonstrasjoner som har foregått uker i forkant av den aktuelle hendelsen.

- Det hender hendelsene presenteres feil på grunn av bildebruken. Det trenger ikke være bevisst fordi bildene velges i et rasende tempo, men det kan sammenliknes med falske nyheter i USA. Dette er bare en lettere variant der politikere sier at de ikke tror på det som har skjedd, sier Buck.

- Jeg har ingen tillit til ministeren, men dette er en del av den politiske kampen i Spania, avslutter han.

Erklæring om uavhengighet
Catalonias leder Carles Puigdemont har varslet at en erklæring om uavhengighet kan komme i helgen eller tidlig neste uke.

Statsviter Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø mener Puigdemont har malt seg opp i et hjørne. Han tror ikke det er mulig for den katalanske lederen å avlyse den varslede erklæringen nå.

TALTE TIL FOLKET: Catalonias regionspresident Carles Puigdemont talte til folket fra Barcelona onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix
TALTE TIL FOLKET: Catalonias regionspresident Carles Puigdemont talte til folket fra Barcelona onsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Han er nødt. Hvis han går tilbake på dette nå, er han politisk død, sier Buck til NTB.

Regjeringen i Madrid har på sin side avfeid folkeavstemningen som en grunnlovsstridig farse.

I Catalonia reagerte mange med forferdelse på kongens tale tirsdag, skriver AFP. Monarken nevnte ikke politivolden mot velgere under den ulovlige folkeavstemningen, og han manet heller ikke til dialog. I stedet tok kong Felipe statsminister Rajoys side i den politiske krisen og ba katalanere gi opp kampen om uavhengighet.

- Kongen har sluttet seg til den nasjonale regjeringens posisjon og politiske linje, som har vært katastrofal med hensyn til Catalonia. Han ignorerer med overlegg millioner av katalanere, svarer Puigdemont i en TV-sendt tale onsdag kveld.