Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spania tiltaler åtte for terror-angrepene

Al-Qaidaere med tilknytning til Ansar al-Islam tatt i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Den kjente spanske dommeren Baltasar Garzon har tatt ut tiltale mot åtte personer som skal ha hjulpet terroristene med å gjennomføre terrorangrepene mot USA den 9. november 2001.

De åtte tiltalte er identifisert som Reda Zerroug (ukjent nasjonalitet), Redouane Zenimi (Algerie), Samir Mahdjoub(Algerie), Mohamed Ayat (Algerie), Hedi Ben Youssef Boudhiba (Tunisia), Khaled Madani (Algerie), Tahar Ezirouali (ukjent) og Francisco Garcia Gomez (Spania), og jobbet under Ramzi Binalshibh (Yemen). Sistnevnte skal ha vært en viktig koordinator og en sentral pengemann bak angrepene på Twin Towers 11. september 2001. Han skal nå sitte som fange på Guantanamo Bay på Cuba etter at han ble tatt under en dramatisk skuddveksling i Pakistan.

Al-Qaida-medlemmer

Alle så nær som Ayat og Gomez er siktet for medlemsskap i en terroristorganisasjon, de to siste er siktet for samarbeid med al-Qaida, skriver Houston Chronicle.

Gruppen skal ha fikset falsk ID og forfalsket dokumenter til andre medlemmer av al-Qaida-nettverket, hjulpet dem med å flykte og gjemme seg. De skal også ha pleid kontakt med andre terroristorganisasjoner, så som Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av Mulla Krekar.

Organisasjonen skal ifølge dommeren Baltasar Garzon nå ta imot ordre fra Iraks mest ettersøkte mann, terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi, som regnes som hovedmannen bak terrorangrepene og kidnappingene i Irak.

Én på frifot

Seks av de åtte mennene ble arrestert i Spania mellom februar og juni i fjor, mens det er utstedt internasjonal arrestordre for Boudhiba og Ezirouali. Boudhiba ble tatt i Storbritannia i august i fjor. Spanjolen kan løslates mot en kausjon på 26.000 dollar.

Etterforskerne mener at det hovedsakelig var i Spania og i Hamburg i Tyskland at 9/11-angrepene ble planlagt. Den mistenkte selvmordpiloten Mohamed Atta skal ha vært leder for terrorcellen i Hamburg.

Tatt: Khaled Madani er en av de åtte som er tiltat for medvirkning til terror.
Sjefen: De åtte siktede skal ha jobbet for Ramzi Binalshibh, som nå er fange på Guantanamo Bay.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media