<strong>RAN:</strong> Spanske påtalemyndigheter mener at Nord-Koreas ambassade i Madrid er blitt utsatt for ran. FOTO: NTB Scanpix
RAN: Spanske påtalemyndigheter mener at Nord-Koreas ambassade i Madrid er blitt utsatt for ran. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Spania: Væpnet gruppe ranet Kims ambassade

Spanske påtalemyndigheter mener at en gruppe som er kritisk til det nordkoreanske regimet skal ha ranet Nord-Koreas ambassade i Madrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dager før toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i Hanoi, skal den nordkoreanske ambassaden i Spania ha blitt ranet, ifølge spanske rettsdokumenter. Nå oppgir en ikke navngitt kilde til NBC at tyvgodset har blitt overlevert til FBI.

NBC hevder å ha mottatt informasjonen fra en kilde tett på saken.

Spanske myndigheter har gått ut med informasjon om at to minnepenner, to datamaskiner, to harddisker som trolig inneholder overvåkingsbilder og én telefon skal ha blitt stjålet i forbindelse med det angivelige ranet.

Spansk politi omtaler hendelsen som et angrep, mens en motstandsgruppe som har tatt på seg ansvaret for hendelsen benekter at det var et angrep. Spanske myndigheter mener også at den hovedmistenkte skal ha tilbudt tyvgodset de fikk med seg til FBI.

Det amerikanske lovverket hindrer ikke amerikanske myndigheter å benytte seg av materialet, sier en jusekspert til NBC.

Sensitiv informasjon

Den tidligere nordkoreanske diplomaten Thae Yong Ho skriver på sin egen hjemmeside at de angivelige ranerne kan ha fått med seg informasjon som «betegnes som viktigere enn menneskeliv».

Thae var Nord-Koreas viseambassadør i London fram til han hoppet av i 2016.

Han mener at ambassaden kan ha blitt fratatt maskiner som kan dekryptere hemmelig kommunikasjon mellom forskjellige ambassader og Pyongyang. Dette vil i så fall representere en fare for «kritisk skade» mot regimet, mener Thae.

<strong>AMBASSADEN:</strong> Dette er ambassaden i Madrid som skal ha blitt utsatt for ran, ifølge spanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix
AMBASSADEN: Dette er ambassaden i Madrid som skal ha blitt utsatt for ran, ifølge spanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Angrepet

Det var 22. februar at ti væpnede og maskerte personer gikk til angrep mot Nord-Koreas ambassade i Madrid i Spania, ifølge rettsdokumenter som The New York Times har fått tilgang på.

I et sammendrag av etterforskningen, skriver politiadvokat José de la Mata at den hovedmistenkte bak angrepet er Adrian Hong Chang. Han er meksikansk statsborger, men bor i USA. Etter angrepet skal han ha rømt tilbake til USA via Portugal.

Mata identifiserer også den amerikanske statsborgeren Sam Ruy som mistenkt i saken. Både Ruy og Hong Chang etterlyses internasjonalt.

Motstandsbevegelse

I sammendraget går det fram at politiet mistenker at Hong Chang oppsøkte ambassaden på ettermiddagen og kom seg inn ved bruk av falsk identitet.

Så skal en gruppen på totalt ti personer ha gått til angrep med kniver, macheter, metallgjenstander og falske luftpistoler, ifølge spanske påtalemyndigheter.

Politiet mistenker at gruppen er motstandere av det nordkoreanske regimet, og under angrepet skal de blant annet ha uttalt at de er «medlemmer av en organisert motstandsbevegelse, som er for menneskerettigheter og frigjøring av Nord-Korea».

Tar ansvaret

CNN melder at motstandsbevegelsen Cheollima Civil Defense har tatt på seg ansvaret for angrepet, men benekter at det ble utøvd vold.

I uttalelsen uttrykker gruppen at de responderte på en nødssituasjon, og benekter at det ble utøvd vold eller at de var bevæpnet. De avviser på det sterkeste at det var et angrep, til tross for spanske påtalemyndigheters mistanker.

«Alle ansatte ved ambassaden ble behandlet med verdighet og nødvendig omtanke. Ingen andre myndigheter ble involvert eller var oppmerksomme på vår aktivitet før etter hendelsen», uttaler de og mener de kan bevise påstandene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer