- Spania varslet om terrorister

Terrormassakren i Madrid 11. mars kunne vært unngått, hvis det ikke hadde vært for det iskalde forholdet mellom Spania og Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Spansk politi fulgte ikke opp terroradvarsler fra marokkanske kolleger. «Mens terroristene planla sine attentater, var den spanske regjeringen besatt av Marokko. Hvis antiterrorsamarbeidet hadde vært eksemplarisk fra Madrids side, hadde Zougam og hans medsammensvorne vært nøytralisert, og de dødelige togattentatene trolig unngått», skriver den marokkanske avisa Aujourd'hui Le Maroc.

Avisa minner om at spansk politi allerede hadde hovedmistenkte Jamal Zougam i kikkerten.

Han var til og med avhørt av antiterrordommer Baltasar Garzsn i november 2001. Og Garzsn visste at Zougam hadde bodd hos Abdelaziz Benyaoche, arrestert i Spania etter pålegg fra marokkansk politi i juni 2003. Benyaoche er mistenkt for attentatene i Casablanca 16. mai 2003, der 45 personer omkom.

Tilbake

Zougam fikk komme tilbake til Spania etter å ha vært i Marokko noen uker før terroraksjonen i Casablanca. Marokkansk politi mistenkte ham for innblanding i denne aksjonen og varslet sine spanske kolleger. De varslet også om Abdelkrim Thami Mejati, ansett som «ingeniøren» bak bombeattentatet i Casablanca. Mejati skal ha klart å flykte fra Marokko og gjemme seg i Spania, der han skal ha bidratt med sin ekspertise i Madrid-massakren.

Spania ettersøkte ikke Mejati og utleverte ikke Zougam til Marokko. De to var ikke engang overvåket, hevder Aujourd'hui Le Maroc.

«De var frie som fisken i vannet», skriver avisa.

Fiende

Spania hadde et svært kjølig forhold til Marokko etter å ha vært på randen av krig på grunn av Persille-øya. Etter 11. mars har forholdet blitt et annet. I går arresterte marokkansk politi en mann ved navn Mustafa Chukri i byen Tetouan. Han hadde detaljerte kart over Atocha-stasjonen i Madrid.

Tysk politi ransaket i går en leilighet i Darmstadt der en av de arresterte marokkanerne i Madrid bodde noen uker. Mannen (29) ville studere elektronikk i Tyskland. Men tyske myndigheter nekter for at Madrid-attentatene ble planlagt i Tyskland.

HOVEDMISTENKT: Jamal Zougam, en av de hovedmistenkte bak terrorbombene mot Madrid, ble pågrepet 15. mars. Marokkansk politi skal ha varslet spanske kolleger om et forestående terrorangrep.<P>