Spania vil ha trålerne utlevert

Norges fiskeriminister avviser kravet blankt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• LES OGSÅ: Spania bestrider Norges herredømme over Svalbard

(Dagbladet.no) Krangelen etter helgas spanske tjuvfiske av blåkveite i Svalbardsonen kan bli den mest alvorlige konfrontasjonen i havområdene i nord siden torskekrigen mellom Island og Norge var på det heteste for over 20 år siden.

Spanske myndigheter krevde i dag at de to trålerne som ble tatt på fersken av norsk kystvakt, blir utlevert til Spania.

Norges fiskeriminister Helga Pedersen avviser kravet blankt overfor NRK Dagsrevyen i kveld.

- Grovt brudd

Det er liten tvil om at kapteinen på den spanske tråleren «Monte Meixuro» ble tatt med buksene nede da han spylte fredet blåkveite tilbake i havet etter å ha oppdaget norsk kystvakt utenfor Svalbard. Det innrømmer også det spanske rederiets norske advokat Kenneth Mikkelsen overfor TV 2 Nyhetene i kveld.

Skipssjef Roar Lund på KV «Nordkapp» har over 20 års erfaring med fiskerioppsyn i nordområdene. Han var selv øyenvitne til at den ulovlige fangsten ble spylt på sjøen da hans eget fartøy var kloss på den spanske tråleren.

- Den spanske tråleren har fanget flere titalls tonn blåkveite ulovlig. Jeg har aldri sett et så grovt brudd på reglene, sier Lund til TV 2.

HIT, IKKE LENGER 
Til Tromsø, men ikke en tomme lenger uten økonomiske garantier, fastholder fiskeriminister Helga Pedersen om den spanske tråleren "Monte Meixueiro". Foto: SCANPIX
HIT, IKKE LENGER Til Tromsø, men ikke en tomme lenger uten økonomiske garantier, fastholder fiskeriminister Helga Pedersen om den spanske tråleren "Monte Meixueiro". Foto: SCANPIX Vis mer

«Monte Meixueiro» er kommet til kai i Tromsø. Spania krever fritt leide til hjemlandet, men norske myndigheter slipper ikke tråleren før rederiet har gitt en økonomisk garanti. Ifølge TV2 kan garantibeløpet komme opp i 10 millioner kroner.

Den andre spanske tråleren, «Garoya Segundo», er under eskorte av norsk kystvakt fra Longyearbyen til Tromsø, der politi og fiskerimyndigheter skal veie all blåkveita som finnes om bord. Den spanske tråleren hadde lov til å drive såkalt forsøksfangst på inntil 200 tonn, men ifølge papirer NRK Dagsrevyen viste i kveld, skulle denne fangsten vært avsluttet 4. november.

EU og Haag-domstolen

Blåkveita rundt Svalbard er fredet i perioder, men det er liten tvil om at de spanske trålerne hadde fått omsatt den på hjemmemarkedet eller i andre havner i Europa. Norge og EU skal i nye fiskeriforhandlinger allerede i desember. Fiskeriminister Helga Pedersen vil blant annet kreve strengere kontroll med at ulovlig fangst blir rapport - og ikke kjøpt - i europeiske fiskemottak.

Der vil hun få EUs svingdør midt imot, i alle fall fra en dominerende fiskerinasjon som Spania. Bare Canada og Finland har akseptert den norske «selvbestaltelsen» fra 1977 - at Norge aleine skal ha kontrollen med hva som skjer i vernesonen 200 mil rundt Svalbard.

Island, Russland og Spania har aldri akseptert denne forvaltningen. I dag gjentok den spanske visefiskeriministeren at Norge ikke har noe med å være selvbestaltet kontrollør i dette området.

Han varsler at Spania vil bringe inne denne striden igjen for den internasjonale domstolen i Haag - slik landet har gjort tidligere.

Jonas Gahr Støre kom i dag på sin første jobb i Brussel som utenriksminister, og der vil han møte den spanske fiskeriministeren.

ALVORLIG er det blåkveitefisket med den spanske tråleren "Monet Meixuiero", meenr politiadvokat Ida Munch-Ellingsen i Tromsø og skipssjef Roar Lund på KV "Nordkapp"