Spania vil trolig begrense regionenes pengebruk

Spanske myndigheter tror landet igjen går inn i resesjon.

MÅ KUTTE: De 17 spanske regionene står for rundt halvparten av de offentlige utgiftene i landet. De har krav om å kutte underskuddene sine til 1,5 prosent fra 2,9 prosent innen årsslutt. Foto: Colourbox
MÅ KUTTE: De 17 spanske regionene står for rundt halvparten av de offentlige utgiftene i landet. De har krav om å kutte underskuddene sine til 1,5 prosent fra 2,9 prosent innen årsslutt. Foto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen kan nå komme til å legge bånd på regionenes pengebruk for å få bukt med underskuddene.

Allerede i mai kan de sentrale myndighetene komme til å ilegge de regionale myndighetene strengere budsjettkrav, ifølge en regjeringskilde. De 17 spanske regionene står for rundt halvparten av de offentlige utgiftene i Spania.

De har krav om å kutte underskuddene sine til 1,5 prosent fra 2,9 prosent innen årsslutt.

De spanske regionene har stor makt over sine egne budsjetter, men underskuddene og problemene med å få bukt med dem skremmer internasjonale investorer - noe som igjen skremmer den føderale regjeringen i Madrid.

Spania må stadig betale høy rente for å låne penger. Mandag var renten på tiårige obligasjoner igjen på over 6 prosent for første gang siden begynnelsen av desember.

De offisielle tallene for årets tre første måneder i den spanske økonomien foreligger ikke før i slutten av april. Men økonomiminister Luis de Guindos sier brutto nasjonalproduktet trolig vil krympe med like mye som i fjorårets siste kvartal. Med fall i to kvartaler på rad vil Spania være tilbake i resesjon.

(NTB)