Spania vurderer å flytte døgnet en time

Spania vurderer å bytte tidssone og stille klokka én time tilbake. Da får landet samme tid som Portugal.

STILLE KLOKKA: Statsminister Mariano Rajoy, her i Palma de Mallorca, må ta stilling til om Spania skal bytte tidssone og komme i takt med nabolandet Portugal. Døgnet i Spania begynner for tidlig i forhold til solas gang. Foto: AFP / Scanpix / JAIME REINA
STILLE KLOKKA: Statsminister Mariano Rajoy, her i Palma de Mallorca, må ta stilling til om Spania skal bytte tidssone og komme i takt med nabolandet Portugal. Døgnet i Spania begynner for tidlig i forhold til solas gang. Foto: AFP / Scanpix / JAIME REINAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget om å bytte tidssone kommer fra en komité nedsatt i den spanske nasjonalforsamlinga, og begrunnelsen er at Spania er i utakt med resten av Europa.

Spanias daværende diktator Francisco Franco besluttet under andre verdenskrig at landet skulle tilhøre samme tidssone som Nazi-Tyskland. Slik har det vært siden, noe som blant annet har resultert i at spanjoler spiser kvelds én time seinere enn andre europeere og at de - i alle fall offisielt - må jobbe én time lengre.

Vi har levd i ei lite passende tidssone med et permanent «jetlag», mener Nuria Chinchilla, som er forsker ved IESE Business School i Madrid.

Reint geografisk bør Spania tilhøre den vesteuropeiske tidssonen, i likhet med Storbritannia, Irland og Portugal, mener ekspertene.

Komiteen som tilrår at klokka bør skrus tilbake, viser til at spanjolene lever i utakt med solas gang, og at de tvinges til å legge seg seinere enn andre vesteuropeere.

Den spanske regjerinan har lovet å se nærmere på forslaget om å bytte tidssone og forkorte arbeidsdagen for å gi spanjolene mer fritid.

- Men det er ikke noe enkelt spørsmål, sier økonomiminister Luis de Guindos.

Kritiske røster frykter at kortere arbeidsdager vil bety slutten for lange familie-middagene midt på dagen og en liten siesta etterpå, noe de ser som en helsefremmende tradisjon.

Chinchilla avfeier dette og sier at urbane spanjoler ikke lenger tar en lang pause for å reise hjem midt på dagen og spise middag med familien.

(NTB)