Spanias konge ba Chavez om å holde kjeft

Deretter forlot han toppmøtet i Chile

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kong Juan Carlos av Spania ba Venezuelas president Hugo Chávez holde kjeft under et toppmøte i Chile i helgen.

Det var under avslutningstalen til Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero lørdag at det sprakk for kongen. Da Chavez forsøkte å avbryte talen, tok kong Juan Carlos saken i egne hender, pekte på den venezuelanske presidenten og ropte: - Hvorfor holder du ikke kjeft?

Like etter forlot kongen møtet, tydelig irritert, men det lyktes etter hvert møtets vertinne, Chiles president Michelle Bachelet, å roe gemyttene.

- Respekt

Zapatero var i ferd med å kritisere Chavez for å ha kalt Spanias tidligere statsminister, konservative José María Aznar, for en fascist, da han ble avbrutt av Chavez protester.

- Jeg ønsker å si til deg, president Hugo Chávez, at i et forum hvor det er demokratiske regjeringer, så er en av de grunnleggende prinsippene respekt, sa Zapatero til de om lag 20 lederne fra Latin-Amerika, samt Portugal, Spania og Andorra.

- Du kan være helt uenig uten å være respektløs, fastslo Zapatero strengt, hvorpå enkelte av tilhørerne klappet.

Zapatero refererte til en tale som Chavez tidligere hadde holdt, der han fortalte om et møte han hadde hatt med Aznar for flere år siden. De to diskuterte problemområder i Latin-Amerika, deriblant Haiti, hvorpå Aznar skal ha sagt: «De har kjørt seg selv ned i dritten». Chavez tilføyde deretter at han i dette øyeblikket følte at Aznar var «fascist og rasist».

Velferd og energi

Offisielt handlet det 17. ibero-amerikanske toppmøtet om velferdspolitikk, men mange land benyttet også anledningen til å ha bilaterale samtaler om energi.

Selv om de fleste lederne i Latin-Amerika og på Ibero-halvøya tilhører venstresiden, gikk ikke det tre dager lange møtet helt problemfritt. Ikke minst har striden om en finskeid cellulosefabrikk på grensen mellom Argentina og Uruguay, ført til høy temperatur mellom de to nabolandene.

HISSIG KONGE: Da Chavez forsøkte å avbryte talen, tok kong Juan Carlos saken i egne hender, pekte på den venezuelanske presidenten og ropte: - Hvorfor holder du ikke kjeft? Foto: AP/Scanpix
HISSIG KONGE: Da Chavez forsøkte å avbryte talen, tok kong Juan Carlos saken i egne hender, pekte på den venezuelanske presidenten og ropte: - Hvorfor holder du ikke kjeft? Foto: AP/Scanpix Vis mer

Toppmøtet har også vært preget av motsetningene mellom den revolusjonære venstresiden i land som Venezuela og Bolivia og mer moderate sosialister, som Zapatero i Spania og Lula i Brasil.
(NTB)