AVSETTER CATALONIAS REGJERING: Spanias statsminister Mariano Rajoy og hans regjering avsetter Catalonias president og hans kolleger i den katalonske regionregjeringen. Det gjør Rajoy klart nå i kveld. Her er han i Spanias senat tidligere i dag. Foto: NTB Scanpx/AP/Paul White
AVSETTER CATALONIAS REGJERING: Spanias statsminister Mariano Rajoy og hans regjering avsetter Catalonias president og hans kolleger i den katalonske regionregjeringen. Det gjør Rajoy klart nå i kveld. Her er han i Spanias senat tidligere i dag. Foto: NTB Scanpx/AP/Paul WhiteVis mer

Spania avsetter Catalonias regjering og skriver ut nyvalg i regionen

Spanias statsminister avsetter Catalonias regjering

Innkaller til nyvalg 21. desember

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ettermiddag ga det spanske senatet klarsignal for å frata Catalonia selvstyret, etter at regionens parlament kort før hadde erklært uavhengighet.

Etter et krisemøte i kveld sier Spanias statsminister Mariano Rajoy fra det konservative Folkepartiet (PP) at han avsetter Catalonias president Carles Puigdemont og hans regjering.

SYNGER KATALANSK HYMNE: Catalonias president Carles Puigdemont risikerer opptil 30 års fengsel for opprør etter dagens vedtak om løsrivelse. Her synger han den katalanske hymnen etter avstemningen i parlamentet i dag. Foto: NTB Scanpix/AP/Manu Fernandez
SYNGER KATALANSK HYMNE: Catalonias president Carles Puigdemont risikerer opptil 30 års fengsel for opprør etter dagens vedtak om løsrivelse. Her synger han den katalanske hymnen etter avstemningen i parlamentet i dag. Foto: NTB Scanpix/AP/Manu Fernandez Vis mer

Samtidig innkaller han til nyvalg i regionen den 21. desember.

Dette besluttet Rajoy og hans regjeringskolleger i et krisemøte som begynte klokka 18 i kveld.

Motparten i konflikten, Puigdemont og hans katalanske regjering, sitter ved ni-tida i kveld fortsatt i møte i regjeringskontorene i Barcelona.

Ifølge den katalanske avisa La Vanguardia arbeider de med planene for hvordan den nyerklærte republikken Catalonia skal ta sine første skritt - i tråd med dagens uavhengighetserklæring fra regionparlamentet.

Erklæringen om uavhengighet er klaget inn for Grunnlovsdomstolen av det katalanske sosialispartiet (PSC).

Avsetter politisjef

- Staten disponerer tilstrekkelige midler til på en fredelig og avpasset måte å gjenopprette lov og orden og oppløse de truslene som har blitt lagt over vår sameksistens, sa Rajoy etter møtet, ifølge den spanske storavisa El País.

Samtidig avsettes også Catalonias politisjef Pere Soler, melder avisa.

Tidligere i kveld meldte NTB at spansk påtalemyndighet vil sikte president Carles Puigdemont for opprør.

Dette har en strafferamme på 30 års fengsel, opplyste talsmannen.

Langdryg prosess

Selv om Spanias grunnlov i sin artikkel 155 gir regjeringen rett til å frata regionene selvstyret, slik den nå gjør med Catalonia, kan dette bli en langdryg prosess.

Grunnen er at de som berøres har rett til å komme med tilsvar til de planlagte tiltakene.

Spania-eksperten Marcus Buck tviler derfor på om det er mulig å velge en ny regionregjering og så tilbakeføre selvstyret til Catalonia innen seks måneder, slik Rajoy tar sikte på.

- Mange ekspert tviler på om det vil gå så raskt, og det er fordi dette ikke har vært gjort før, sier Buck, som er leder ved institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, til Dagbladet.