Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spanias utenriksminister: - Spania er trygt for turister

Norge har gjeninnført ti dagers karanteneplikt for reisende fra Spania. Samtidig hevder myndighetene i landet at coronasmitten er under kontroll.

FOLKSOMT: Den spanske turistsektoren kan bli hardt rammet av de nye karantenepåleggene og reiserådene. Nå hevder myndighetene i landet at coronasmitten er under kontroll. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB scanpix Vis mer

SISTE: Spanske myndigheter jobber nå for å få Norge og andre lands myndigheter til å unnta trygge, spanske regioner fra reiserestriksjoner og karanteneplikt. Det inkluderer populære feriedestinasjoner som Kanariøyene og Balearene, skriver NTB.

- Spania er et trygt land, både for spanjoler og for turister, understreket Spanias utenriksminister Arancha González Laya på et pressemøte søndag.

Bakteppet for uttalelsen var at en rekke land har gjeninnført karanteneplikt for reisende fra landet de siste dagene, blant dem Norge og Storbritannia. Spania rapporterte om 2255 nye smittetilfeller fredag, ifølge oversikten til Worldometers. Totalt har landet rapportert om over 319 000 smittede siden coronavirusets utbrudd.

- I likhet med andre europeiske land har Spania utbrudd. Det er ikke unormalt. Det viktige er at Spania nå tar omfattende grep for å kontrollere smitten, sa González Laya.

Strenge restriksjoner

Nattklubber, barer og strender i Nord-Spania må igjen forholde seg til strenge restriksjoner som følge av økningen i smitte. Det er særlig de nordlige regionene Aragón, Baskerland, Catalonia og Navarra som er rammet hardt. I Barcelona og omegn ber myndighetene innbyggerne om å unngå å forlate hjemmet med mindre det er absolutt nødvendig.

Spania har også vedtatt nasjonale regler som påbyr bruk av munnbind dersom man ikke kan holde 1,5 meter avstand til andre personer.

González Laya sa på pressemøtet søndag at myndighetene er i tett kontakt med andre europeiske myndigheter for å begrunne tiltakene som innføres, og for å «legge en demper på dramatikken».

- Halvparten av de smittede i Spania er asymptomatiske, noe som gir en klar indikasjon på at de forskjellige regionene legger ned en tilstrekkelig innsats, og at smitten perfekt kontrolleres, sa hun.

Mange bekymret

En spørreundersøkelse Ipsos har gjennomført for Dagbladet viser at de fleste nordmenns store frykt er at coronapandemien kommer tilbake på til høsten.

På spørsmål om hvor bekymret du er for at det kommer en ny oppblussing av coronasmitte i Norge til høsten eller vinteren, svarer to av tre nordmenn at de er ganske eller meget bekymret. Bare fire prosent sier at de ikke er bekymret, mens 32 prosent sier at de er lite bekymret.

I undersøkelsen er det en markant økning i bekymring jo eldre respondentene er. I alderen 30–39 er 55 prosent ganske eller meget bekymret, mens det øker til 65 prosent i aldersgruppen 40–59. Blant dem over 60 år er 72 prosent ganske eller meget bekymret for en oppblussing.

Fraråder Spania-reise

Norge innførte karantenekravet fredag. Søndag fikk også britiske Spania-turister krav om to ukers karantene etter hjemreise. Det britiske pålegget ble utarbeidet lørdag og trådte i kraft natt til søndag, noe som kom overraskende på mange briter.

Det er imidlertid ikke alle regioner som er like hardt rammet i Spania, og landet er nå i dialog med britiske myndigheter om å heve karantenekravet for reisende tilbake fra Balearene og Kanariøyene.

Når det kommer til Norge og vurderinger på regionsnivå, sa Folkehelseinstituttet (FHI) fredag at norske myndigheter har bestemt å ikke ta slike vurderinger for andre steder enn Skandinavia.

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

FHI forklarte at det er svært få land i Europa som gir vurderinger på regionnivå, og at datagrunnlaget foreløpig ikke gir forutsigbarheten myndighetene ønsker.

- Det er ikke lenge siden vi etablerte systemet vi nå bruker for regionene i Sverige, og vi må la slike systemer virke litt over tid. Det er ganske komplekst, og mange regioner å ta hensyn til. Vi vil være sikre på at vi har et godt nok datagrunnlag før vi kan gi slike reiseråd for andre regioner, sa overlege i FHI, Are Stuwitz Berg, på en pressekonferanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!