STRØMMER TIL VALGLOKALET: Spanjoler både med og uten nonnedrakt stiller seg i kø for å stemme. Foto: MIGUEL RIOPA/ AFP
STRØMMER TIL VALGLOKALET: Spanjoler både med og uten nonnedrakt stiller seg i kø for å stemme. Foto: MIGUEL RIOPA/ AFPVis mer

Spanjolene håper på nye politiske krefter

Spanjolene begynte søndag morgen å stemme i et valg som etter alt å dømme vil gi en historisk overlegen seier til det borgerlige opposisjonspartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med 21,5 prosents arbeidsløshet, gjeldskrise og økonomisk stillstand går det mot regjeringsskifte i Spania.

Det konservative partiet Partido Popular (PP), som hadde regjeringsmakten fram til 2004, ligger an til en brakseier over det regjerende Sosialistpartiet.

Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero har ikke bare fått skylden for at økonomien har gått i stå, men også for de tøffe budsjettkuttene regjeringen har måttet gjennomføre på grunn av krisen. At han har lykkes med å få det baskiske opprøret under kontroll og gjennomført flere likestillingsreformer, teller mindre.

- Trenger ryddesjau Selv blant dem som vanligvis ikke stemmer borgerlig, er det mange som ønsker et regjeringsskifte.

- Jeg vil stemme for PP, bare til en forandring. Vi må få inn folk til å rydde opp i dette. Det er helt forferdelig å ha 5 millioner arbeidsløse. De må gjøre noe. Jeg vet ikke hva, sier 35-åringen Angel, som har mistet jobben som bussjåfør og som nå er blant de mange som går på trygd.

Resignasjon og pessimisme så ut til å prege velgerne som søndag møtte fram for å stemme. De siste dagene har Spania også fått stadig større oppmerksomhet som ett av landene som kan velte hele eurosonen med sin store utenlandsgjeld.

- Kokes uansett - Som offentlig ansatt er jeg ikke optimistisk ettersom vi allerede ser nedskjæringene komme, sier Jose Vasquez (45) i Madrid.

- Vi kan velge sausen de skal koke oss i, men vi kommer uansett til å bli kokt, føyer han til.

Meningsmålinger viser at PP og den konservative statsministerkandidaten Mariano Rajoy ligger an til en brakseier over sosialistene. Håpet er at høyrepartiet vil være mer pragmatisk slik at den nye regjeringen vil finne løsninger som kan løse krisen.

- De virker mer tekniske, og det synes som om de forstår situasjonen bedre og er mer seriøse enn folkene vi har nå, sier pensjonisten Juan Costas (73)

(NTB).