Spanjolene tar siesta

Stinkende olje fra havarerte «Prestige» flommer inn på strendene. Men folk strømmer ikke til for å rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINISTERRE (Dagbladet): Rundt 100000 mennesker lever av skalldyrproduksjon og fiske langs kysten av Galicia. De fleste venter på at den spanske regjeringen skal gjøre noe. På en av byens kafeer møter vi Felicia og Bely. De er ikke interessert i å stå til knes i olje.

- Hvorfor er det så få som vil redde strendene?

- Vi kan ikke, vi har små barn som må hentes på skolen, sier Felicia unnskyldende.

Mennene deres er heller ikke med. De må jobbe.

- Dette er jo regjeringens ansvar, sier damene til Dagbladet.

Folketomt

I går veltet illeluktende fyringsolje med hver fossende bølge inn på den vakre stranda i Finisterre. De første dagene ble hæren satt inn flere steder, men nå er stranda nesten folketom. Under Erika-katastrofen i Frankrike strømmet frivillige til. I Finisterre kan de telles på én hånd.

- En sann katastrofe, sier Manuela og ser på den tjukke oljen som flyter ustoppelig innover.

Sammen med en venninne bruker hun det hun har for hånda for å få vekk oljen. Den er tjukk som lava fra en vulkan. Kullsvart og glinsende. Helt fersk. Og det er mer, så mye mer der den kommer fra.

Manuela griper en planke og forsøker å skyve oljen utover igjen. Det virker håpløst.

Mer i vente

Et nytt, stort oljeflak begynte i går å sige i land langs kysten av Galicia. Den høye sjøen gjorde det vanskelig for myndighetene å fastslå hvor mye det er snakk om. Man antar at oljeflaket stammer fra et langt større et på rundt 7800 kvadratkilometer. Den enorme oljeflaket kan ta samme vei hvis vind, flo og fjære vil.

Og fremdeles ligger vraket av «Prestige» på 3500 meters dyp og truer med å gi slipp på ytterligere 60000 tonn olje.

Naboens ansvar

Raseriet i befolkningen er stort mot både lokalregjeringen i Galicia og sentralregjeringen i Madrid. Galicia har opplevd fem oljeutslipp med til sammen 35000 tonn olje siden 1970.

Til tross for dette har Spania hatt liten beredskap til å takle ulykker av denne typen, mener kritikerne.

Den lokale regjeringen i Galicia ville i går ikke svare Dagbladet på hvorfor arbeidet er så dårlig koordinert. De henviste til regjeringen i Madrid som visstnok arbeider med en offisiell uttalelse.

Spania forsøker også å skyve noe av ansvaret over på Portugal som trolig blir tilsølt om meget kort tid.

KAN IKKE HJELPE : På en av kafeene i katastroferammede Finisterre møter vi Felicia og Bely. De føler at oljekatastrofen angår dem, men deltar ikke i oppryddingen. - Vi har for dårlige sko, dessuten har vi små barn som må hentes på skolen, sier damene til Dagbladet.