PROTESTERER: Demonstranter i Bilbao i Nord-Spania under en protest 21. april med krav om at ETA-medlemmer flyttes til fengsler nærmere sine hjem. Flere hundre ETA-medlemmer sitter i spanske og franske fengsler, de fleste utenfor den baskiske regionen. Foto: NTB scanpix
PROTESTERER: Demonstranter i Bilbao i Nord-Spania under en protest 21. april med krav om at ETA-medlemmer flyttes til fengsler nærmere sine hjem. Flere hundre ETA-medlemmer sitter i spanske og franske fengsler, de fleste utenfor den baskiske regionen. Foto: NTB scanpixVis mer

Spansk avis: ETA er lagt ned

Den baskiske separatistgruppa ETA kunngjør i et brev til en spansk avis at den har «oppløst alle sine strukturer».

ETAs nedleggelse har vært varslet en god stund. Så sent som 19. april meldte en baskisk TV-kanal at separatistbevegelsen i begynnelsen av mai ville erklære at organisasjonen legges ned.

Dagen etter beklaget ETA den smerte og skade den har påført andre i sin kamp for et selvstyrt Baskerland, og uka etter leverte gruppa fra seg flere kasser med våpen sørvest i Frankrike.

Onsdag publiserte spanske El Diario på sine nettsider et brev som ETA har sendt til baskiske institusjoner og organisasjoner. Gruppa sier her at den erkjenner sitt ansvar for å ha mislyktes med å løse den baskiske politiske konflikten.

Beslutningen om å legge ned organisasjonen «løser ikke konflikten som Baskerland fortsatt har med Spania og Frankrike», heter det i brevet.

ETA, som i flere tiår kjempet en væpnet kamp for en uavhengig baskisk stat nord i Spania og sørvest i Frankrike, erklærte permanent våpenhvile for sju år siden.

(NTB)