ABSURD: Spanske journalister kom til hovedkvarteret til Folkepartiet i Genovagata i Madrid for å få forklaringer fra statsminister Mariano Rajoy om anklagene mot partiet og deres ledere for å ha mottatt svarte penger. De fikk bare se statsministeren snakke, og avvise alle anklager, på en fjernsynsskjerm, uten å få stille et eneste spørsmål lørdag. Økokrim i Spania har funnet tilstrekkelig grunn til å etterforske regjeringspartiet, og Rajoy kan bli innkalt til avhør. Foto: AP / Scanpix / Andres Kudacki)
ABSURD: Spanske journalister kom til hovedkvarteret til Folkepartiet i Genovagata i Madrid for å få forklaringer fra statsminister Mariano Rajoy om anklagene mot partiet og deres ledere for å ha mottatt svarte penger. De fikk bare se statsministeren snakke, og avvise alle anklager, på en fjernsynsskjerm, uten å få stille et eneste spørsmål lørdag. Økokrim i Spania har funnet tilstrekkelig grunn til å etterforske regjeringspartiet, og Rajoy kan bli innkalt til avhør. Foto: AP / Scanpix / Andres Kudacki)Vis mer

Spansk avis utleverer hemmelige regnskaper

Avisa El País i Spania utleverte i dag, tirsdag, hemmelige regnskaper som anklager statsminister Mariano Rajoy, til påtalemakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De hemmelige regnskapene avslører angivelig ulovlige pengegaver fra næringslivet til det regjerende Folkepartiet (PP) og ulovlige «tilleggslønninger» til partilederne, deriblant statsminister Mariano Rajoy.

Det juridiske politiet hentet papirene etter at statsadvokatene i det spanske økokrim hadde bedt El País om å få overlevert et hemmelig regnskap fra den tidligere kassereren i Folkepartiet (PP), Luis Bárcenas, hvor det framgår hvilke pengebidrag næringslivet har gitt til partiet fra 1990 til 2008. El País har offentliggjort disse dokumentene de siste dagene.

Lovstridig Regnskapet er skrevet for hånd, og skrifteksperter sier det er håndskrifta til den betrodde, tidligere kassereren Bárcenas. Over 70 prosent av bidragene fra næringslivet viser seg å være i strid med loven, dersom regnskapet er ekte.

Samtidig viser regnskapet faste utbetalinger, «tilleggslønn», til de øverste lederne i partiet, deriblant statsminister Mariano Rajoy. Han dukker opp i bøkene i 1997. Han får utbetalt 25 200 euro hvert år, etter dagens verdi 187 740 kroner, fram til 2008, ifølge regnskapene.

Statsråder har ikke lov til å motta lønn fra andre enn Staten. Flere statsråder enn statsministeren skal ha fått dette.

Kildene beskyttet Sjefredaktør Javier Moreno i El País overleverte dokumentene etter å ha søkt råd hos avisas advokater og drøftet dette i redaksjonsledelsen, skriver avisa.

De har forsikret seg om at kildene for de opplysninger og dokumenter som de sitter på, ikke kan avsløres. Søndag la avisa ut alle dokumentene på internett. Avisa har også tidligere offentliggjort dokumenter om tvilsomme pengegaver til PP i Madrid.

Avgjørelsen til sjefredaktør Moreno vil helt sikkert bli omdiskutert. Journalister skal aldri avsløre og falle sine kilder i ryggen. Spørsmålet er om dette har skjedd her. Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, er i tvil:

- Jeg er overrasket. Med forbehold om at at de opplysningene som nå foreligger, er korrekte og gir det hele bildet, opplever jeg det som spesielt at El País overleverer kildematerialet til politiet. Man må nesten legge til grunn at dette skjer i samforstand med kildene. Men det vet vi jo ikke.

. Derfor er det noe ubehagelig ved situasjonen. Selv om dokumentene er søkebare på nettet, er det snakk om en fysisk overlevering av et materiale som skal brukes som bevismateriale i en mulig rettssak. Kildevernet er et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn. Det er ikke noe umiddelbart godt signal at et nyhetsmedium etterkommer et ønske fra politiet om utlevering av dokumenter, sier han.

Rajoy sier lite Statsminister Mariano Rajoy, alltid en mann av få ord, har forsøkt å unngå å svare på spørsmål om disse avsløringene. Han sier alt er løgn, bortsett fra noen mindre ting som har stått i avisene. Dette svaret er så rundt og uklart at ingen slår seg tilfreds med det. Partiet sier ellers at alle anklagene og mistankene er falske. Og det samme skal gjelde dette regnskapet. Tidligere ledere i partiet har imidlertid bekreftet deler av anklagene, som de har kjent til.

Opposisjonslederen, Alfredo Pérez Rubalcaba, som leder Sosialistpartiet (PSOE), har bedt Rajoy gå av som statsminister for å gjenopprette folkets tillit til de politiske institusjonene. Spania er i full økonomisk og sosial krise, og avsløringene har vakt raseri i store deler av samfunnet.

Korrupsjon Etter loven om partistøtte kunne ikke en fysisk eller juridisk person (et selskap) gi mer enn 60 000 euro til et parti i året fram til høsten 2007, da taket ble hevet til 100 000 euro. Ingen selskaper eller forretningsfolk som gjør forretninger med offentlige myndigheter kan gi pengestøtte til et parti.

Men i regnskapsbøkene til Bárcenas, som El País har offentliggjort, hopper beløpene stadig over lovens grense. Noen enkelt-innbetalinger overskrider 250 000 euro. Samme person har i ett år innbetalt opptil 400 000 euro. Og svært mange innbetalinger kommer fra selskaper som gjør forretninger med offentlig myndighet.

Siktet Den tidligere kassereren Luis Bárcenas er siktet for hvitvasking av penger. Han hadde en hemmelig bankkonto i Sveits, som på et tidspunkt inneholdt så mye som 22 millioner euro.

Nå har etterforskerne funnet enda en bankkonto i Sveits i hans navn. Opprinnelig var han siktet i den såkalte "Gürtel-affæren", en ganske burlesk historie som dreide seg om bestikkelser, svarte penger, hvitvasking, skatteunndragelse, dobbel bokføring og en masse dresser uten kvittering blant lederne i PP i landsdelen Valencia.