Spansk dommer utsteder internasjonal arrestordre for Catalonias avsatte leder

En spansk dommer har utstedt en internasjonal arrestordre mot Catalonias tidligere president Carles Puigdemont og fire eksministre som trolig er i Belgia.

ARRESTORDRE: En spansk dommer har utstedt en internasjonal arrestordre mot Catalonias tidligere president Carles Puigdemont og fire eksministre som trolig er i Belgia. Foto: NTB Scanpix
ARRESTORDRE: En spansk dommer har utstedt en internasjonal arrestordre mot Catalonias tidligere president Carles Puigdemont og fire eksministre som trolig er i Belgia. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nyhetsbyråene AP og AFP, samt avisene La Vanguardia og El Pais skriver fredag kveld at en dommer har utstedt arrest- og ransakingsordre for Puigdemont. Arrestordren utstedes etter at Puigdemont ikke møtte til avhør torsdag om selvstendighetskampanjen i Barcelona, ifølge en uttalelse fra domstolen. Kjennelsen er i tråd med påtalemyndighetens påstand i retten torsdag.

Spansk påtalemyndighet vil sikte den tidligere regionspresidenten for opprør, oppvigleri og underslag. Anklagene er knyttet til folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania og den påfølgende erklæringen om uavhengighet, og de katalanske politikerne risikerer opptil 30 års fengsel.

El Mundo skriver at en ordre også er utstedt for fire andre tidligere regionministre, som tidligere denne uka flyktet til Brussel sammen Puigdemont.

I et intervju med den belgiske TV-kanalen RTBF sa Puigdemont tidligere fredag at han er forberedt til å overgi seg til belgiske myndigheter dersom en europeisk arrestordre ble utstedt, ifølge nyhetsbyrået DPA.

- Jeg har ikke flyktet fra Spania, men det er umulig for meg å forberede forsvaret mitt skikkelig der, sa Puigdemont, som sier han reiste til Brussel for å unngå vold.

- Vold har aldri vært et alternativ for oss, sa han.

Torsdag kveld siterte flere medier Puigdemonts advokat Paul Bekaert, som sa en arrestordre mot den avsatte katalanske lederen da allerede var utstedt.

(NTB)

Den politiske krisen i Catalonia:

  • Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere.
  • Regionen har sitt eget språk – katalansk – i tillegg til spansk. Den har også en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang. Catalonia regnes som et av Spanias rikeste områder.
  • Regionen har hatt stor grad av selvstyre, men mange katalanere har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.
  • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.
  • Folkeavstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.
  • Den katalanske regionforsamlingen vedtok 27. oktober en erklæring om uavhengighet fra Spania. Opposisjonen boikottet avstemningen.
  • Statsminister Mariano Rajoy opphevet samme dag Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste nyvalg i regionen 21. desember.
  • Mandag reiste den katalanske ekslederen Carles Puigdemont til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, underslag og opprør.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer