STANSET: Søndagens folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia utløste en stor politisk krise i Spania. Nå er også møtet om katalansk uavhengighet stanset.
STANSET: Søndagens folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia utløste en stor politisk krise i Spania. Nå er også møtet om katalansk uavhengighet stanset.Vis mer

Katalansk uavhenghet

Spansk domstol stanser møte om katalansk uavhengighet

Jurister har advart om at møtet kan være ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spanias forfatningsdomstol vil stanse møtet som Catalonias parlament har planlagt for å erklære uavhengighet for regionen.

Det melder spanske medier torsdag.

Domstolen suspenderer uavhengighetserklæringen som Catalonias leder Carles Puigdemont har varslet skal komme førstkommende mandag.

Det er den sosialistiske opposisjonsblokken i det regionale parlamentet som skal ha krevd at møtet ble avlyst. Det katalanske sosialistpartiet er imot uavhengighet for regionen.

VALG: Over halvparten av skolene som skulle brukes som stemmelokaler er stengt av spansk politi. Video: Reuters / Ap. Vis mer

Jurister som jobber for det regionale parlamentet, har også advart om at møtet kunne bli ulovlig fordi det skal diskutere resultatet av en folkeavstemning som tidligere har blitt erklært ulovlig av forfatningsdomstolen.

Søndagens folkeavstemning om uavhengighet for Catalonia har utløst en stor politisk krise og usikkerhet i Spania. Dette gjenspeiles også i økonomien.

Torsdag vedtok en av Catalonias største banker, Banco Sabadell, å flytte sitt hovedkontor fra Barcelona til Alicante. Også en annen av provinsens storbanker, Caixabank, vurderer å flytte hovedkontoret fra Barcelona dersom katalanske ledere erklærer utroper selvstendighet.

Da ordkrigen mellom Barcelona og Madrid intensiverte tidligere denne uken, sank bankenes aksjer på børsen. Banco Sabadells aksjer så en nedgang på 10 prosent. Torsdag tok bankenes aksjer seg opp igjen.

Catalonia er Spanias rikeste region og står for en femdel av Spanias økonomi.

Dersom Catalonia erklærer uavhengighet, kan Spania reagere med å suspendere Catalonias autonome status og pålegge direkte regjering fra Madrid.

(NTB)