Catalonias krav om selvstendighet:

Spansk domstol vil fengsle åtte av Catalonias eksministre

En dommer i Madrid har bestemt at åtte avsatte medlemmer av Catalonias regjering skal varetektsfengsles.

STILTE I RETTEN: Eks-ministrene Joaquim Forn, Raul Romeva, Labour Minister Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundo, Josep Rull and Meritxell Borras. Foto: REUTERS/Susana Vera/NTB Scanpix
STILTE I RETTEN: Eks-ministrene Joaquim Forn, Raul Romeva, Labour Minister Dolors Bassa, Jordi Turull, Carles Mundo, Josep Rull and Meritxell Borras. Foto: REUTERS/Susana Vera/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): BBC skriver at åtte katalanske eksministre er begjært varetektsfengslet av spanske myndigheter.

I tillegg må Santi Vilar, den tidligere finansministeren for selvstyremyndighetene i Catalonia, betale en kausjon på 50 000 euro for å unngå fengsling, ifølge La Vanguardia.

Risikerer 30 års fengsel

De tidligere katalanske regjeringsmedlemmene er siktet for opprør, oppvigleri og underslag. De risikerer opp mot 30 års fengsel.

Siktelsen fra den spanske domstolen kommer i etterkant av Catalonias krav om uavhengighet. Det ble framført av Carles Puigdemont, den forhenværende regionpresidenten som nå er etterlyst av spanske myndigheter.

Dette i etterkant av en folkeavstemning Mariano Rajoy og resten av den spanske regjeringen ikke anerkjenner.

Internasjonalt etterlyst

En domstol i Madrid vurderer nå å utstede en europeisk arrestordre etter Puigdemont, samt fire andre ministre.

Disse flyktet til Belgias hovedstad Brussel tidligere denne uka.

- Vi vil ikke unndra oss loven, men krever sikkerhet, sa Puigdemont da han for to dager siden ble spurt om hvorvidt det er aktuelt med en eventuell retur til Spania.

Catalonias uavhengighetskamp

  • Catalonia er en region nordøst i Spania med 7,5 millioner innbyggere.
  • Regionen har sitt eget språk – katalansk – i tillegg til spansk. Den har også en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang. Catalonia regnes som et av Spanias rikeste områder.
  • Regionen har hatt stor grad av selvstyre, men mange katalanere har lenge ment at dette ikke er tilstrekkelig.
  • I en folkeavstemning 1. oktober stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.
  • Folkeavstemningen ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.
  • Den katalanske regionforsamlingen vedtok 27. oktober en erklæring om uavhengighet fra Spania. Opposisjonen boikottet avstemningen.
  • Statsminister Mariano Rajoy opphevet samme dag Catalonias selvstyre ved å avsette katalanske ledere og oppløse regionforsamlingen. Han utlyste nyvalg i regionen 21. desember.
  • Mandag reiste den katalanske ekslederen Carles Puigdemont til Brussel, etter at han og flere medlemmer av hans avsatte regjering ble siktet for oppvigleri, underslag og opprør.

Mener Puigdemont brøt loven

På samme pressekonferanse avviste han tanken om å søke asyl.

Puigdemont kritiserte også måten myndighetene i Madrid har håndtert situasjonen, og særlig hvordan spansk politi opptrådte under Catalonias avstemning om uavhengighet fra resten av Spania.

- Vi kan ikke bygge en republikk for alle på vold, sa Carles Puigdemont om maktbruken fra politiet.

Den kom som følge av at Madrid ikke vurderte avstemningen som gyldig.

I henhold til landets grunnlov er Spania en hel og udelelig nasjon, og Rajoy-regjeringen i Madrid mener at Puigdemont brøt denne tidligere denne måneden.

Dette ved å påta seg et mandat på vegne av folket om å gå inn for uavhengighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer