Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykker med spekkhoggere:

Spansk fotograf forelsket i Tromsø: - Det er ikke vi som følger etter dem

Kom tett på de spektakulære hvalene. 

TROMSØ: David González Buendía brukte én uke av november på å lete etter spekkhoggere, sammen med to venner. Resultatet ble spektakulære møter mellom spekkhoggere og mennesker. Video: David González Buendía. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november fikk den spanske fotografen David Gonzalés Buendía (44) en e-post som skulle forandre planene hans en god stund framover.

Gonzalés Buendía fikk spørsmål om å bli med på seilbåten Barba for å filme menneskelig kontakt med spekkhoggere i Tromsø.

- Kapteinen på Barba, Andreas B. Heide, var på jakt etter en fotograf som skulle dra ut på tur i ei uke. Ti minutter senere var jeg om bord i båten i Tromsø, forteller Gonzalés Buendía til Dagbladet.

Dykket med spekkhoggerne

Dagen etter trosset han kulda og dykket med spekkhoggere for første gang i sitt liv.

- Det var fantastisk. Jeg var mer gira enn redd, selv om spekkhoggere kan være farlige.

Gonzalés Buendía har dykket med forskjellige skapninger verden over, deriblant hai. Likevel vil han kalle dette et av de beste dykkene han har hatt noen sinne.

- Jeg fulgte spekkhoggerne i ei hel uke. Vi opplevde også knølhval og nordlys. Det var helt fantastisk, sier han.

Et utdrag av opplevelsene hans fra denne uka i november er nå samlet i en ett minutts lang video, som du kan se øverst i saken.

- Du kan se at spekkhoggerne kommer veldig nært oss. Det er ikke vi som følger etter dem. Det har vi ikke sjans til, de er så raske. Det er de som kommer bort til oss. De er nysgjerrige. Jeg har lært så mye om disse dyrene. De er blant verdens største rovdyr, de er sterke, men også svært forsiktige, forklarer Gonzalés Buendía.

Skal bli dokumentarfilm

Etter den ene uka i november dro fotografen tilbake til de spektakulære dyrene. Planen er nå å fullføre en dokumentar om spekkhoggere og deres interaksjon med mennesker i arktiske områder.

Gonzalés Buendía deltar som fotoregissør. Den amerikanske undervannsfotografen Matthew Ferraro produserer og regisserer filmen, med Dag Klevås Rye som medprodusent

FARLIG: En tigerhai kom opp fra dypet og rett mot noen dykkere. Tigerhai er en av verdens mest farlige haier, dykkerne forsøker å holde hodet kaldt. Video: Caters Vis mer

Dokumentarprosjektet, som har fått navnet «Barba and the Orcas» ble satt i gang av kapteinen på seilbåten Barba, fridykker og marinbiolog, Andreas B. Heide.

Med seg på laget har han blant annet verdensmester i kiting Kari Schibevaag, som på ulikt vis møter spekkhoggerne.

I videoen kan du blant annet se Schibevaag kite under nordlyset.

- Jeg har fotografert nordlys flere ganger, og har alltid hatt lyst til å filme en kiter under nordlyset. Da jeg nevnte ideen for Kari, ble hun kjempegira. Bildene ble helt fantastiske, forteller Gonzalés Buendía.

Med i dokumentaren er også marinbiolog Jessica Cope. Cope har tidligere jobbet som trener ved vannparken Miami Seaquarium i Florida.

- Vi fløy henne til Tromsø, og tok henne med ut for å møte spekkhoggerne. Hun har trent spekkhoggere født i fangenskap, men har aldri møtt en vill spekkhogger før. De ser like ut, men i realiteten er de veldig forskjellige dyr. Hun elsket det. Hun sa at hver dag var den beste dagen i hennes liv.

Den tidligere spekkhogger-treneren har delt mye fra turen i nord på sin Instagram-profil. Her skriver Cope blant annet at hun ikke kan beskrive hvor vakkert og spesielt det var å møte spekkhoggere i det fri for første gang.

Gonzalés Buendía, som opprinnelig er fra Madrid, har bodd i Tromsø i tre år. Han flyttet hit etter å ha tilbrakt et år i Sør-Norge.

- Kjæresten min og jeg skulle egentlig ikke bli her så lenge, men vi ble helt forelsket i Tromsø, forteller han.

Etter planen skal dokumentaren «Barba and the Orcas» være ferdig til neste år.

Seilbåten Barba skal tilbake til Tromsø i vinter for å fange flere spektakulære møter med de ville dyrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media