Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spansk geriljaleder arrestert i Paris

Paris : Mannen som ble regnet som den militære lederen for den baskiske separatistbevegelsen ETA er arrestert i Paris, ifølge fransk politi og kilder i innenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Javier Arizeuren-Ruiz ble pågrepet sammen med fem andre i morges. ETA-lederen, som går under tilnavnet Kantauri, ble arrestert på et hotell. En annen av de arresterte er Jose Luis Puy Lekumberry, også kjent som Txuma.

To av de mistenkte ETA-medlemmene ble pågrepet i en leilighet som skal ha blitt brukt som forsyningssentral for den forbudte organisasjonen.

Var bevæpnet

Alle de seks var bevæpnet med automatvåpen, men det ble ikke løsnet skudd under politiaksjonen. De seks hadde vært under overvåkning i flere måneder.

Gruppen hadde møte på en kafe i Paris i går kveld.

Arrestasjonene skjedde samtidig som den spanske statsministeren Jose Maria Aznar var på et kort besøk i Paris for å møte sin franske kollega, Lionel Jospin og president Jacques Chirac.

Den baskiske regionen ligger hovedsakelig i Spania, men baskiske nasjonalister regner også en del av Sørvest-Frankrike som baskisk.

ETA-aktivister har ofte tidligere brukt Frankrike som skjulested, men dette ble vanskeligere på slutten av 80-tallet da fransk og spansk politi inngikk et samarbeid i jakten på separatistene.

Våpenhvile

ETA erklærte en historisk, betingelsesløs og ensidig våpenhvile i fjor høst. Både ETA og regjeringen har hatt følere ute for om mulig inngå forhandlinger, blant annet om skjebnen til ETA-fanger som sitter i fengsler utenfor Baskerland. Men foreløpig har det ikke skjedd noen utvikling i saken, og observatører frykter at stillstanden skal utløse nye voldshandlinger.

ETA har riktignok opprettholdt sin våpenhvile, men ungdomsgrupper som sympatiserer med ETA har igjen tydd til gatevold, uten at de tilsynelatende har fått instrukser fra ETA om å holde seg på matta. Rett etter våpenhvilen i fjor høst fikk trolig disse gruppene klar beskjed fra ETA om å innstille voldsprovokasjoner mot politi og høyrepolitikere.

Nærmere 1.000 personer er drept i ETAs over 30 år lange kamp for et selvstendig Baskerland.

(NTB-AFP-Reuters)