RENTESJOKK? Norske lånekunder kan få merke dårlig spansk økonomi. Foto: Even Bast / Dagbladet
RENTESJOKK? Norske lånekunder kan få merke dårlig spansk økonomi. Foto: Even Bast / DagbladetVis mer

Spansk gjeld kan gi norsk rentesjokk

Norske banker får større utgifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Spanias dårlige økonomi kan få konsekvenser også for nordmenn. Bankene i Norge kan måtte komme til å øke rentene på grunn av større utgifter.

Arne Hyttnes, leder i Finansnæringens Hovedorganisasjon, tror at den økonomiske krisen i Spania kan føre til at folk flest må betale høyere renter på boliglånet.

- Det må man regne med dersom problemene blir langvarige. Risikoen på å gi lån til banker har økt, og dermed ogsåprisen på penger inn. Innkjøpsprisen må jo påvirke utsalgsprisen, sier han til NRK.

Analytiker Pål Ringholm i meglerhuset First Securities tror også at uroen i finansmarkedene kan få konsekvenser for norske lånekunder.

- De største norske bankene skal hente finansiering i utlandet, og for dem har kostnadene allerede blitt mye høyere. Vi snakker om at det har blitt nesten ett prosentpoeng dyrere for bankene å hente sine siste kroner, sier Ringholm, som tror nordmenn får regningen i løpet av få uker.

- Det er særlig norske bedrifter og folk med store lån som bankene nå vil lempe de høyere rentene over på, mener han. (NTB)