Spansk jubel over norsk ulvejakt

Litt over 2.000 ulv lusker rundt i Spania. Når spanske bønder får høre om den pågående ulvejakten i Norge, jubler de!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Da er vi likevel ikke alene! Jeg har stor forståelse for at norske bønder krever at ulv må bort fra beiteområdene. Her i Spania er det blitt altfor mye ulv. Det er et stort problem for bønder med husdyr, sier sauebonde Josh Manuel Soto.

Men da vi kontaktet den spanske paraplyorganisasjonen for jordbruk og husdyr, COAG i Madrid, fikk vi kontant beskjed; Ja, ulv er et kjempeproblem i deler av Nord-Spania, snakk med Josh Manuel Soto, fikk vi til svar.

Soto bor i den spanske provinsen Zamora som ligger i den nordøstlige regionen Castilla y Leon, med grense mot Portugal. Det er i denne regionen det er mest ulv i Spania. Soto har ikke eksakte tall over den lokale ulvestammen, men mener det er 70 ulver bare i Zamora.

Tar overhånd

- Det blir stadig mer ulv, det har tatt helt overhånd. Spesielt er problemet stort i områder der det tradisjonelt ikke har vært ulv, og hvor husdyra slippes fritt. Her i Zamora er det vanlig med gjetere og gjeterhunder, og tapene er mindre. Men også her er utviklingen ute av kontroll, mener Soto, som representerer COAG i Zamora.

- Snart finnes det ulv i hver krok av Spania. Det er helt vilt. Jeg er helt enig at ulven må få leve, men den må holdes i sjakk. Det er ikke bra at den får bre seg i områder som tradisjonelt ikke har hatt ulv. Og selv her i Castilla y Leon må ulvestammen kontrolleres.

Soto frykter at det blir enda flere ulveangrep som følge av nye direktiver i forbindelse med kugalskap. Før kunne bøndene la dyr som døde en naturlig død bli liggende ute i naturen. Nå må kyr som er omkommet ute på beite fraktes hjem og tilintetgjøres.

- Det vil si at matfatet til ulven blir mindre, og at den må ta flere levende dyr, fastslår Soto.

GLEDER:Den norske ulvejakta gleder ihvertfall noen utlendingerFoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX
GLEDER:Den norske ulvejakta gleder ihvertfall noen utlendingerFoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX Vis mer

Ulv tar 6.700 dyr

Ifølge miljødepartementet i Madrid blir rundt 6.700 dyr - sauer, kuer og geiter - tatt av ulv hvert år.

Soto mener at tallene er høyere fordi det er mange som ikke melder tap av dyr til myndighetene. En av grunnene er at systemet med kompensasjon er altfor dårlig, ifølge Soto. Spanske sauebønder må selv tegne en privat forsikring.

Staten betaler bare halvparten av skadeerstatningen, resten går på forsikringen. Både stat og forsikringsselskap krever å inspisere de innmeldte tilfellene før utbetaling kan finne sted.

I departementet opplyses det at de årlige skadeutbetalingene beløper seg til 100 millioner pesetas (rundt 4.9 millioner kroner).

- Det vil si at hvis man deler utgiftene på antallet ulver, koster hver ulv det spanske samfunnet rundt 60.000 pesetas (nærmere 3.000 kroner), sier Rosa Pradas i Miljøverndepartementet.

Spanske myndigheter tillater en begrenset jakt på ulv. Nord for elva Duero, der ulvestammen er størst, skytes rundt 20 ulv i året. Sør i Spania er ulven fredet, fordi det er svært få av den der, opplyser Pradas.

Selv om Spania har stor tetthet av ulv, har det de siste 100 årene bare vært registrert ett ulveangrep på mennesker, ifølge ekspertene.

(NTB-Nina Haabeth)>/KUR>

GLEDER:Den norske ulvejakta gleder ihvertfall noen utlendingerFoto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX