Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Spansk lege: - Krigen i vår generasjon

Kongressenter blir feltsykehus med 5500 senger - dramatisk økning av corona-dødsfall.

MADRID: Det jobbes nå for å sette opp et alternativt sykehus med plass til over 5000 pasienter. Video: AP / Bilder: Scanpix Vis mer

Dette er senger, ikke kister.

Helsestab og krisemannskap i Spanias hovedstad Madrid jobber under høytrykk søndag for å etablere et feltsykehus med 5 500 senger i IFEMA kongressenter i Europas tredje største by med 6,5 millioner innbyggere.

Spania er allerede det nest hardest corona-rammede landet i Europa etter Italia. Dødsratene har økt dramatisk.

Den spanske regjeringen utvidet søndag ettermiddag unntakstilstanden i landet med 15 dager - til 11. april.

Antallet døde av corona-smitte var ved midnatt 1720 mennesker, en økning på 30 prosent i løpet av lørdagen.

GIGANTISK FELTSYKEHUS: IFEMA kongressenter i Madrid blir nå omgjort til feltsykehus med 5 500 senger i påvente av en en eksplosiv økning av corona-syke. Foto: Madrid kommune/AFP/NTB Scanpix.
GIGANTISK FELTSYKEHUS: IFEMA kongressenter i Madrid blir nå omgjort til feltsykehus med 5 500 senger i påvente av en en eksplosiv økning av corona-syke. Foto: Madrid kommune/AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Ikke tid til å gå på do

- Dette er vår generasjons krig. Vi som jobber med pasientene har ikke engang tid til å gå på do, sier en lege ved Getafe-sykehuset i Madrid til avisa El Pais søndag.

Det offisielle tallet over påvist smittede i Spania var 28 577 mennesker tidlig søndag. Det antallet øker hele tiden.

En sykepleier den spanske avisa har snakket med søndag ved en annen overfylt intensivavdeling i Madrid, på La Paz-sykehuset, har også en alvorlig beskrivelse etter intense døgn på jobb.

VANSKELIG: Norske Marte Mellbye forteller om den uvirkelige situasjonen hun og familien befinner seg i. Video: Marte Mellbye / Bilder: Scanpix Vis mer

Konstant smittefrykt

- Det er en fryktelig situasjon. Vi jobber under konstant frykt for å bli smittet, sier hun.

Og en representant for det spanske sykepleierforbundet er alvorlig bekymret for at helsepersonell på jobb ikke blir testet som de skal ut fra en normal situasjon.

Men dette er ikke normalt - mye verre.

Leger, sykepleiere og andre helsearbeidere som den spanske storavisa har snakket med søndag, peker alle på en akutt behandlingsmetode som ser ut til å virke positivt for kritisk rammede.

SLITER: Politiet i Benidorm sliter med å få turistene til å følge Spanias restriksjoner for å hindre smitte av coronaviruset. Bilder fra AP. Vis mer

- Oksygentilførsel i respirator har hatt positiv effekt. Vi jobber intenst med 16 timer i respirator.

- Pasienten blir snudd fra hver fjerde time fra ryggen til magen. Hver pasient krever fire - fem helsearbeidere konstant denne perioden. Det tar på for vårt personale, men det ser ut til å virke, sier en representant for sykehuset til El Pais.

Minst åtte land

Ifølge NTB er det minst åtte land som har gjennomført omtrent like streng bevegelsesfrihet og tvungen karantene som 11-millioners byen Wuhan i Kina, der det nye coronaviruset covid-19 først ble registrert:

Italia siden 10. mars, Spania siden 14. mars, Libanon siden 15. mars, Tsjekkia siden 16. mars, Frankrike, Israel og Venezuela siden 17. mars og Belgia 18. mars.

Hele Norges coronakart