VIL REDUSERE UNDERSKUDDET: Mariano Rajoy og hans regjering la fredag fre, en sparepakke på milliarder av euro for å få bukt med underskuddet. Foto: REUTERS/Sergio Perez
VIL REDUSERE UNDERSKUDDET: Mariano Rajoy og hans regjering la fredag fre, en sparepakke på milliarder av euro for å få bukt med underskuddet. Foto: REUTERS/Sergio PerezVis mer

Spansk nyttårsgave: Lavere lønn, høyere skatter

Turen er nå kommet til Spania for å stramme inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye konservative regjeringen til Mariano Rajoy la fredag fram en sparepakke på milliarder av euro for å få bukt med et underskudd som er langt høyere enn ventet.

På en pressekonferanse i Madrid opplyste visestatsminister Soraya Saenz de Santamaria at budsjettunderskuddet i 2011 blir betydelig høyere enn målsettingen - 8 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i stedet for 6 prosent.

Rajoy har tidligere gjort det klart at den nye regjeringens mål er å redusere underskuddet til 4,4 prosent i 2012 og 3 prosent i 2013, slik eurosonens vedtekter tilsier.

Blant de drastiske innsparingstiltakene regjeringen nå foreslår, er både en frys i lønningene i offentlig sektor neste år og høyere skatt de neste to årene, ikke minst på dem som tjener mest.

Drastiske kutt Etter et regjeringsmøte fredag ble det også varslet drastiske kutt på 8,9 milliarder euro i alle departementene i et forsøk på å redusere underskuddet.

Det eneste området som slipper unna kuttene, blir pensjonene, som skal få øke i takt med inflasjonen, beregnet til rundt 1 prosent.

Regjeringen håper å få inn 6 milliarder euro til statskassen gjennom skatteøkningene.

- Vi står overfor en ekstraordinær og uventet situasjon, som tvinger oss til å gå til ekstraordinære og uventede skritt, sier Saenz de Santamaria.

Fagbevegelsen i offentlig sektor, som frivillig godtok et lønnskutt på 5 prosent i 2010, protesterer imidlertid mot tiltakene som de kaller et angrep på arbeidsvilkårene og de offentlige tjenestene folk har rett til.

Rajoy overtok som statsminister i november etter at den forrige sosialistiske regjeringen gikk på et kraftig valgnederlag.

Høyest arbeidsledighet Spania har betydelig lavere gjeld enn Hellas, Italia og Portugal, men underskuddet ble blåst opp som følge av kollapsen i byggeindustrien, som også har ført til Europas høyeste arbeidsledighet på over 22 prosent.

Rajoy lovte fra første stund at hans viktigste oppgave blir å redusere underskuddet samtidig som han innfører reformer i arbeidsmarkedet for å redusere arbeidsledigheten.

Sosialistregjeringen til Jose Luis Rodríguez Zapatero hadde allerede redusert underskuddet fra 11,2 prosent i 2009, og det blir nå Rajoys jobb å kutte videre.

Siden Rajoy overtok mot slutten av året, har han i første omgang forlenget Zapateros statsbudsjett til mars neste år, med betydelige justeringer. Han varsler langt hardere tiltak lenger framme.

(NTB)